Menu

De Ruigte

De Ruigte is het leefgebied van de Schotse Hooglanders in de Broekpolder. Het is een gebied van ongeveer 140 hectare en het bestaat uit water, open grasland, bloemen- en kruidenvelden en donker bos. In De Ruigte zijn zowel natte als droge gebieden. Zeker in de zomer staan de Hooglanders vaak in het water voor verkoeling.

De Schotse Hooglanders leven het hele jaar door buiten. Zij leven in familiegroepen waarin een oude koe de leiding heeft over de kudde. Jonge stieren blijven meestal bij de groep tot ze ongeveer 3 jaar zijn. Daarna sluiten jonge stieren zich bij een groep met stieren aan. De grote grazers zorgen voor variatie in De Ruigte, ze hebben een wisselend menu van gras, bladeren, schors etc. Gelukkig houden ze veel van berenklauw en eten ze de bladeren. Hierdoor kan de berenklauw geen zaad afzetten.

In De Ruigte is ruimte voor allerlei recreatie. Het MTB-parcours loopt deels door De Ruigte en er zijn wandelpaden en ruiterpaden. Schotse Hooglanders zijn rustige, niet-agressieve dieren die goed samengaan met recreanten in hun leefgebied. Maar om dit samengaan met bezoekers en bewoners van De Ruigte goed te laten verlopen, is het belangrijk dat iedereen op zijn eigen pad blijft.

Denk er ook aan om voldoende afstand te houden van de Schotse Hooglanders en de kuddes niet te doorkruisen. Ook te paard en op de fiets niet de kuddes doorkruisen, als u daarbij het ruiterpad of MTB-parcours moet verlaten is dat natuurlijk toegestaan. Honden moeten zoals overal in Vlaardingen aan de lijn dus ook in De Ruigte. Wilt u uw hond los laten lopen? Klik hier voor de losloopgebieden.

Facts

Ingangen: Op de kruisingen van Aalkeet-Buitenpolderpad met Vlaardingen-Cultuurpad, Steurpad, Bronstijdpad en Broekpolderpad kunt u De Ruigte in.
Parkeren: 2e Kooikersweg (bij VMHC Pollux) of Broekpolderweg vóór de T-splitsing - ingang Bronstijdpad.
GPS-coördinaten: breedtegraad: 51.92 lengtegraad: 4.31
Watersportweg 21 (Bij Stichting Survival Vlaardingen) - andere ingangen.
GPS-coördinaten: breedtegraad: 51.92 lengtegraad: 4.33
Toegang: Het betreden van het gebied is op eigen risico. Regels voor toegang zijn geregeld in artikel  461 Wetboek van Strafrecht.
Noodnummer: 06 29 01 57 31
In geval van nood of onraad kunt u het noodnummer bellen.
Beheerder: Heeft u vragen over de runderen dan kunt u contact opnemen met FREE Nature: Manon Willemstein 06-26671348
FREE Nature is de beheerder van De Ruigte. Zij beheren de kudde Schotse Hooglanders in De Ruigte.
Vrijwilligers: De Federatie Broekpolder is altijd op zoek naar vrijwilligers. Interesse om vrijwilliger te worden? We horen het graag. Kijk hier voor meer informatie.