Menu

Bouw Middeleeuwse huizen van start

Vanaf 4 mei wordt er door bouwmeester Leo Wolterbeek en medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden (vakgroep Material Culture Studies van de Faculteit der Archeologiën) gebouwd aan de reconstructies op ware grootte van het Rotta-huis en Spijkenisseboerderij. Na het voorwerk in de afgelopen maanden door de EAE-vrijwilligers, waarbij het bouwhout geschikt is gemaakt voor toepassing, krijgt met name het Rottahuis nu snel vorm. Dat moet ook, want in het weekeinde van 9-10 juni zal op het naastgelegen veld de re-enactment van de Slag bij Vlaardingen plaatsvinden en dan dient het Rottahuis als ‘decor’. Uiteraard kunnen de toeschouwers ook een kijkje in het huis komen nemen. Paul Meuldijk maakte dit romantische plaatje van het Rottahuis: een plaatje!

rottahuis vlaardingen

Momenteel staat het houtskelet van het huis er voor een belangrijk deel. De nokdragende staanders, de nok zelf, de wandpalen met muurplaten (dat zijn de balken horizontaal op de wandpalen) en een deel van de daksporen zijn ook geplaatst. Verder is het houtwerk van de vlechtwerkwanden grotendeels klaar en deze wachten nu om met leem aangesmeerd te worden. Het rieten dak wordt in de nazomer geplaatst. Dit kan nu nog niet, want het riet heeft nog onvoldoende lengte. Voordeel is dat het prachtige houtskelet/de constructie nu voor iedereen goed zichtbaar is!

rottahuis

Van de Spijkenisseboerderij staat een eerste dekbalkgebint. Alleen al dit onderdeel laat zien hoe groot en zwaar de boerderij gaat worden. Bovenop dit gebint komt nog een kleiner gebint en daarbovenop nog een nokdragende staander. Met de hulp van de graafmachine van Boskalis kon het eerste gebint snel en effectief geplaatst worden.