Het Klauterwoud is geopend

Enige honderden kinderen, ouders, oma’s en opa’s waren woensdagmiddag 17 oktober 2012 op de officiële opening van het Klauterwoud afgekomen. De eersten namen onmiddellijk bezit van het speelterrein, dat er door de regenval van de laatste dagen erg blubberig bij lag.

‘Je mag vuil worden’, zei een moeder. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. De overtollige energie werd ingezet om flink in een plas te springen. ‘Pas op, maak die nette kleren van die meneer niet vuil’, zei de  moeder weer. Het knulletje zocht een andere plaats, ruimte genoeg. Zo was het vanaf het begin al een hele happening voor de kinderen. De regen liet het gelukkig afweten, ondanks het grijze, dreigende wolkendek.

Op het terrein van bijna 500 x 500 meter zijn verspreid meer dan tien spelelementen geplaatst, waaronder een dozijn (onderbroken) dijken, onderling verbonden met boomstammen (het labyrint) , een cirkelvormig dijklichaam (het amfitheater), waarin betonnen buizen met een diameter van 1 meter zijn ingegraven en die kunnen worden gebruikt om naar het centrum van de cirkel te kruipen, een trekvlot waarmee je jezelf m.b.v. touwen over het water heen kan trekken. En er is nog heel veel meer.

Vandaag was er een speurtocht (kaartje)uitgezet en stond er ook een poffertjeskraam, waarvan de producten gretig aftrek vonden bij jong... en oud.

De opening van het Klauterwoud is voor de Federatie Broekpolder een mijlpaal. Het eerste deel van de omvorming van de Broekpolder wordt hiermee gerealiseerd. Later dit jaar volgt een tweede mijlpaal als de Schotse Hooglanders worden losgelaten in de Ruigte.

De officiële opening werd voorafgegaan door korte toespraken. De sprekers memoreerden aan het Burgerinitiatief, waaruit dit alles is voortgekomen, van idee fase (enkele volwassenen en de Lionsclub), verder in detail uitgedacht door basisschool leerlingen en na checken van de technische en financiële haalbaarheid door projectleiders van de Gemeente Vlaardingen en de Federatie gerealiseerd in goede samenspraak. Financieel hebben de Provincie, de Stadsregio en de Gemeente Vlaardingen dit alles mogelijk gemaakt. Het is ook een boven stedelijke attractie geworden.

De echte opening werd verricht door drie kinderen, die als eersten via een tokkelbaan van een uitkijktoren naar beneden roetsjten, geassisteerd door de leden van Survival Vlaardingen. De drie (Charlotte, Ruben en Eva)waren uitverkoren omdat ze de naam Klauterwoud hadden bedacht of winnaar van een kleurenwedstrijd was. Gedrieën verwijderden zij ook een doek waardoor de tekst “Welkom in het Klauterwoud” tevoorschijn kwam.

Daarna werd een wandeling over het terrein gemaakt onder leiding van de gemeentelijke projectleider. ‘Hier zullen veel kinderfeestjes worden gehouden’, merkte een moeder op tijdens de rondwandeling. Ook in de zomer is dit een aanrader. Lekker er bij picknicken. Een oma deed een uiterste poging de kleding van haar kleinkind nog enigszins toonbaar te houden door de opmerking ‘Als je nog viezer wordt mag je straks niet van de tokkelbaan’. Het werkt, voor even.

Door een groot aantal vrijwilligers, te herkennen aan de opvallende hesjes, verliep de organisatie vlekkeloos.

Je vindt het Klauterwoud aan de Watersportweg, net voorbij de Polderpoort en is te bereiken via de Westlandseweg of Marathonweg in Vlaardingen en/of via de afslag Vlaardingen-West van de A20.

Dick van Schouwen