Menu

24 februari Lezing over Vlaardingencultuurhuis

Lezing over de bouw van het Vlaardingencultuurhuis in de Broekpolder

Door prof. dr. Annelou van Gijn

Federatie Broekpolder, Helinium, en Museum Vlaardingen organiseren een serie lezingen over actuele thema’s. Op 24 februari staat de bouw van het Vlaardingencultuurhuis op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder centraal. Prof. dr Annelou van Gijn, hoogleraar Archaeological Material Culture and Artefact Studies aan de Universiteit Leiden begeleidde de reconstructie van dit huis uit de nieuwe steentijd, dat in de zomer van 2016 is gebouwd. De lezing heeft plaats in Museum Vlaardingen en begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Het vertoon van de Museumjaarkaart of Rotterdampas wordt op prijs geteld.

Voor de UL was de bouw van het huis een wetenschappelijk experiment, waarbij prehistorische methoden en technieken getoetst worden, die het interpreteren van opgravingen verder op weg helpt. Het resultaat wordt succesvol ingezet voor educatief gebruik. In het eerste jaar bezochten meer dan 7.000 bezoekers het EAE, dat nog dit jaar wordt uitgebreid met de reconstructie van twee middeleeuwse bouwwerken.

Van de bouw van het Vlaardingencultuurhuis is een professionele documentaire gemaakt door de Engels-Nederlandse filmer Nigel Langdon. Tijdens de lezing beleeft deze zijn première, waarbij Van Gijn over de achtergronden van de bouw vertelt.

De overige lezingen zijn op:

24 maart - Presentatie van het Definitief Ontwerp van het Educatief Archeologisch Erf door het ontwerpteam Bureau Stroming/RAAP.

21 april - De regionale archeologie rond 850-1050 met focus op de te bouwen reconstructies van het Rotta-huis en de Spijkenisse-boerderij door Jurrien Moree.