Menu

Polderpraat nummer 19 - september 2020

In deze editie:

 • Resterende wandelingen in 2020
 • Aandacht voor het Rottahuis in de serie 'Het verborgen verleden van Nederland'  
 • Tillift bij Waterpoort Vlaardingen in gebruik genomen 
 • Input vanuit het bestuur 
 • Alternatief Mud & Obstaclerun Vlaardingen
 • Walk the Dog Walk 
 • World Cleanup Day 2020
 • Terugblik: perswandeling 
 • Broekpoldervrienden 
 • Bouw scoutingcentrum 
 • Update nieuwe website Broekpolder
 • Start kapwerkzaamheden in Krabbepark in Vlaardingen
 • Vermelding Klauterwoud in FIT Vlaardingen Magazine
 • Social media
 • Fotogeniek Broekpolder

Resterende wandelingen in 2020

De laatste paar wandelingen waren al snel volgeboekt en dat is een heel goed teken. Voor de rest van het jaar staan er nog een aantal wandelingen op de agenda.

Wandelingen 2020

 • Woensdag 23 september | 14.30 – 16.30 | Najaarswandeling
 • Zaterdag 3 oktober | 10.00 - 12.00 | Fotowandeling 
 • Zaterdag 10 oktober | 10.00 - 12.00 | Runderwandeling
 • Zondag 25 oktober | 11.00 – 13.00 | Herfstwandeling
 • Zaterdag 28 november | 14.00 – 16.00 | Herfstwandeling
 • Zondag 6 december | 14.30-16.30 | Runderwandeling
 • Zondag 20 december | 11.00 – 13.00 | Ochtendwinterwandeling

De maximale grootte van een groep per gids zal variëren van 4 tot 8 deelnemers. Mensen moeten zich altijd al aanmelden voor de wandelingen, maar waar in het verleden mensen toch mee mochten lopen als ze zich niet hadden aangemeld, moeten we nu streng zijn: niet aangemeld = niet meelopen! Ook verzoeken we deelnemers om met gepast geld de bijdrage aan de wandeling te voldoen. Uiteraard voldoet alles aan de RIVM richtlijnen. 

Wandelingen zeer populair 
Afgelopen periode hebben we als gidsen in de Broekpolder mogen ervaren hoe geliefd de polder is. Toen we na de lockdown de wandelingen in aangepaste vorm hebben hervat, was de vraag zo groot dat we extra wandelingen hebben ingepland. De wandelingen vinden nu plaats in groepen van maximaal 8 personen per gids. Voorlopig blijven we dat in deze vorm doen. Veel wandelaars schrijven zich in voor meerdere wandelingen. Dat doen ze omdat de polder in elk seizoen zijn eigen charme heeft maar ook omdat ze de diversiteit van de gidsen zo leuk vinden. Er zijn nu al aanmeldingen voor alle nog geplande wandelingen in 2020 terwijl de wandelingen nog niet gepubliceerd zijn.
We hopen op een mooi najaar met mooie wandelingen!

Els Groenewoud, coördinator gidsen 

Aandacht voor het Rottahuis in de serie 'Het verborgen verleden van Nederland'  

In het programma 'Verborgen verleden van Nederland' gaat presentator Waldemar Torenstra op zoek naar de verhalen en de werelden die achter iconische plekken in Nederland schuilgaan. In deze aflevering is een rol weggelegd voor het Rottahuis van Masamuda. De aflevering is hier terug te kijken

Tillift bij Waterpoort Vlaardingen in gebruik genomen

Op 28 augustus is de tillift in gebruik genomen bij Waterpoort Vlaardingen. Olaf Hanno hield een inleidend praatje waaruit bleek dat veel Vlaardingse ondernemers heel behulpzaam zijn geweest, en mede dankzij de schippers van de schippersclub, steun van diverse fondsen en de inzet van deze verschillende Vlaardingse ondernemers is deze tillift voor ouderen en mensen met een handicap gerealiseerd. Een mooie ontwikkeling! 

paulmeuldijk

Input vanuit het bestuur 

Ruiterpad

Een deel van de werkzaamheden in de Broekpolder is haast onzichtbaar. Zo houden de boswachters van Staatsbosbeheer tijdens hun rondgang heel goed in het oog of er reuze Berenklauwen staan in gebieden waar de runderen niet of heel moeilijk bij komen. Met hun gereedschap snijden ze die dan bij de grond af. Een opvallendere activiteit is nu het ophogen van een deel van het ruiterpad in het zuidelijke deel van de polder. Dit deel tussen het fietspad langs de sportvelden en het meertje is in de wintermaanden voor ruiters onbegaanbaar vanwege de hoge waterstand aldaar. Nu wordt er een laagje grond opgebracht zodat het ook in die natte maanden een goed te belopen pad voor de paarden blijft.

pad

Van Pipowagen naar Kabouterhuisje

Wie in het Klauterwoud naar de arena loopt, komt na de toiletten een nieuw gebouwtje tegen. Een klein huisje met een houten buitenkant en een leuk puntdak. Dat is een goed gecamoufleerde container, die Adventure nu aan het verbouwen is tot de nieuwe opslag voor de Federatie. Daar kunnen, als alles klaar is, de materialen van de gidsen, de schouwers, Free Nature en het Klauterwoud veilig opgeslagen worden. Het is nog even wachten voordat ook de deur er in gezaagd kan worden en goed afgesloten kan worden.

huisje

Waterhuishouding

Een maand geleden heeft een vertegenwoordiging van gemeente, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap, bureau Stroming en Federatie een inspectietocht gehouden door het noordelijk deel van de polder om een te kijken naar verbetering van de afwatering in dit deel van de polder. Want het blijkt dat het afgelopen jaar de grondwaterstand van het noordelijke deel van de polder door het extra water vanuit het golfterrein te hoog is geworden. Gezamenlijk hebben we gekeken of duikers doorgankelijk waren, of stuwtjes op de goede hoogte staan afgesteld en of de afwateringsslootjes niet te veel dicht gegroeid zijn met struikgewas. Er is een plan gemaakt en in de komende maand zal het een en ander worden aangepast, zodat in het komende natte seizoen de bomen en de paden in dit deel van de Broekpolder redelijk droog blijven! Voor de herfst zijn we op zoek naar enkele vrijwilligers, die samen met Huib en mij de struiken uit de watergangen willen verwijderen.

Mooie donatie

Van de heer André Fontijne is een prachtige donatie ontvangen om in de polder vogelkastjes, insectenhotels en vlinderkastjes te gaan ophangen. Ipsedebruggen gaat de productie op zich nemen. De eerste exemplaren zijn al in een ver gevorderd stadium en zullen snel naar ons toekomen.

vogelhuisje

Paul van Vugt, bestuurslid Federatie Broekpolder

--

Nu ik dit schrijf, 11 september, zijn de weersvoorspelling de komende 2 weken erg goed. Heerlijk zo; zou het weer zo druk worden in de Polder als in april/mei? Ik denk het niet, maar het is goed te zien dat er de laatste maanden zoveel mensen de polder zijn ingegaan.

We hebben dat bijvoorbeeld gezien in de animo van de wandelingen.  Zeker in de zomermaanden hadden we een fors aantal avondwandelingen. De animo was zo groot dat we een aantal extra wandelingen hebben inzet. Ik had zelf mensen in de groep van buiten Vlaardingen: Delft, Spijkenisse, Heenvliet, Maassluis en ook nog een aantal andere buurtgemeenten; zelfs iemand uit Brabant. Iedereen is echt verbaasd dat er zo'n mooi stukje natuur in de buurt is.

Tijdens het gidsen is de 1,5 meter nog wel eens een uitdaging, maar dat geldt niet alleen voor onze wandelingen. Ik zie het ook terug in onder andere de supermarkt. Het blijft lastig om afstand te houden. Dat is helaas ook de reden dat wij geen vrijwilligersbijeenkomst in het najaar organiseren. Met mooi weer iets buiten kunnen doen is met 1,5 meter afstand geen probleem, maar we moeten ook een slecht weer accommodatie hebben.

Gaat het nu net regenen op het moment dat wij aan de borrel zijn en iedereen gaat naar binnen, dan wordt de 1,5 meter wel een uitdaging. Daarom hebben we helaas besloten om iets dergelijks dan ook niet te organiseren. Echter, ieder team heeft of gaat nog iets doen met elkaar. Met een kleiner gezelschap is dat eenvoudiger te organiseren.

Wij hopen uiteraard dat het met jullie goed gaat en blijft gaan en bedanken jullie voor je inzet en hopen elkaar toch snel weer te kunnen zien.

Aarnout van Deursen, bestuurslid Federatie Broekpolder

Alternatief Mud & Obstaclerun Vlaardingen

Op 13 september zou eigenlijk de jaarlijkse Mud & Obstaclerun moeten plaatsvinden. Aan het evenement doen normaal gesproken vele sportievelingen mee. Dit jaar kon de run wegens het coronavirus helaas niet plaatsvinden, maar het team van Adventure Vlaardingen had uiteraard een alternatief verzonnen en deed hun eigen run. 

Hans Harbor

World Cleanup Day 2020 

Morgen is de World Cleanup Day 2020! Altijd al een keer op pad willen gaan met een boswachter? Dan is dit je kans! Ga met Boswachter Erwin op pad in de Broekpolder. Vanaf 10 uur zal boswachter Erwin klaar staan om je te ontvangen op parkeerplaats Bommeer. Hij zal een korte introductie geven en je krijgt een knijptang en een vuilniszak mee. Om half 11 zal de wandeling gestart worden; dit is ongeveer 4 kilometer. Wij vragen alleen om een eigen lunch mee te nemen, koffie en thee regelt de organisatie. Deze wandeling is uitsluitend voor volwassenen gezien de uitdaging die de route bied. Meld je nu aan via -> https://www.supportervanschoon.nl/actie/?id=83100 

WCD

Walk the Dog Walk 

Op zondag 4 oktober organiseert de Haring en Bierwandeltocht een benefiet wandeltocht ten behoeve van Project Flip. De Walk the Dog Walk is een wandeltocht voor honden en bazen van ca. 9 km door de Vlaardingse Broekpolder.
Het inschrijfgeld voor de wandeling is 10 euro per persoon (honden lopen gratis mee) De opbrengst komt geheel ten goede aan de PTSS hulphonden opleiding van Hulphond Flip van Jeske de Niet. Uiteraard is er zoals je van de Haring en Bierwandeltocht gewend bent, onderweg weer van alles te beleven en aan de harige vrienden hebben ze natuurlijk ook gedacht. Aanmelden kan hier en hier is ook meer informatie over Project Flip te lezen!  
- Start: 10 tot 12 uur
- Locatie: AV Fortuna Vlaardingen, Watersportweg 11-A, 3138 HD Vlaardingen
- Maximaal aantal wandelaars: 250 

Terugblik Perswandeling

Op woensdag 16 liepen Wim Meijer en Paul van Vugt (bestuursleden Federatie Broekpolder) samen met Peter Spek van Groot Vlaardingen een rondje door de Broekpolder. Ondertussen werd Peter bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de Broekpolder; o.a. over het rolstoelvriendelijk maken van het Klauterwoud en de succesvolle wandelingen van de afgelopen periode. Binnenkort verschijnt er een leuk stuk op de website van Groot Vlaardingen! 

Broekpoldervrienden

Geniet u ook zo van onze Broekpolder en zou u best iets willen bijdragen aan dit prachtige natuurgebied? Wordt dan Broekpoldervriend! Voor vijftien euro per jaar bent u al Vriend. Meld u aan als Broekpoldervriend met een simpele e-mail naar broekpoldervrienden@gmail.com met uw naam en adres. U ontvangt dan een bevestiging met verdere gegevens en u bent Vriend.

Bouw scoutingcentrum 

De bouw van het nieuwe scoutingterrein vordert gestaag! Op de Facebookpagina plaatst de scouting regelmatig updates en filmpjes over de bouw. Erg leuk om een kijkje te nemen! Momenteel is het hoogste punt van de bouw al bereikt. 

 scouting

Update nieuwe website Broekpolder

Op dit moment zijn we druk bezig met de laatste loodjes voor de nieuwe website broekpolder-vlaardingen.nl! Houd onze Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws. 

Start kapwerkzaamheden in Krabbepark in Vlaardingen

Staatsbosbeheer is op 31 augustus gestart met het verwijderen van zieke essen en het uitdunnen van bosvakken in het Krabbepark. Veel bomen hier hebben last van essentaksterfte. Ze moeten gekapt worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Een deel van de kapwerkzaamheden is ook ter voorbereiding op het toekomstige Krabbepark. Door het uitdunnen van bosvakken komen beeldbepalende bomen en groenstructuren beter tot ontwikkeling.

Natuurlijk komt er nieuw bos terug voor de verwijderde bomen. De bosvakken worden vanaf het najaar van 2021 - stapje voor stapje tijdens de herinrichting van het Krabbepark - aangevuld met duurzame en gevarieerde boomsoorten, struiken en kruiden. Bezoekers van het toekomstige Krabbepark ervaren straks meer kleur en variatie in de natuur. Hiervoor zorgen onder andere bloemrijke graslanden, natuurvriendelijke oevers én de verschillende bossen. Een mooie toevoeging voor Vlaardingen! Lees hier alles over het project. 

Vermelding Klauterwoud in FIT Vlaardingen Magazine

Onlangs kwam de nieuwe editie van het FIT Vlaardingen Magazine uit! Er stond ook een leuk stuk in over het Klauterwoud, die via deze link te lezen is

Social media

Volg je de Federatie Broekpolder al op social media? We zijn actief op zowel Facebook als Instagram.
Hier plaatsen we regelmatig leuke berichten, nieuws en foto's. Help je ons met het versterken van onze social media?

Bekijk hier onze Facebookpagina

Bekijk hier ons Instagramkanaal


Fotogeniek Broekpolder

Fotogeniekbroekpolderseptember

Deze en nog vele andere mooie foto's zijn terug te vinden op onze Instagrampagina