Menu

Nieuwsbrief nummer 3 - april 2018

In dit nummer:

 • 21 april: Lezing archeologie 850 – 1050 na Chr.
 • Historische film Broekpolder in de Windwijzer
 • Lentewandeling met broekpoldergidsen op 22 april
 • Vogelwandeling in de Broekpolder op 5 mei
 • Saneringspilot van start
 • Definitief ontwerp EAE klaar
 • Middeleeuwse huizen
 • Diverse activiteiten rondom het EAE
 • Coöperatieve Vereniging Broekpolder opgericht
 • Stichting Vrienden van Broekpolder
 • Social media
 • Evenementen in de Broekpolder

 

21 april: Lezing archeologie 850 – 1050 na Chr.

archeologisch erf 

In Museum Vlaardingen organiseert de Federatie Broekpolder op 21 april, in samenwerking met de AWN-werkgroep Helinium en het museum, een lezing over de regionale archeologie rond 850-1050. Daarbij wordt ingezoomd op de bouw van de twee middeleeuwse huizen in de Broekpolder. De lezing begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, maar vertoon van uw Museumjaarkaart of Rotterdampas wordt op prijs gesteld.

Lees meer.

Historische film Broekpolder in de Windwijzer

broekpolder

Op donderdag19 april worden in De Windwijzer enkele films over Oud-Vlaardingen getoond, waaronder van de Broekpolder. Aanvang 20.00 uur. Jan Anderson geeft daarop toelichting en commentaar. De entree is 5 euro, inclusief koffie met een traditioneel visje en een boek naar keuze uit onder meer de Netwerk-serie. 

Lees meer

Lentewandeling met broekpoldergidsen op 22 april

Op zondag 22 april organiseren de broekpoldergidsen de lentewandeling  in de Broekpolder. Zij vertrekken om 10.00 bij de picknicktafels in het Klauterwoud. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

De kosten zijn 2 euro per persoon. Op vertoon van een vrijwilligerspas loop je gratis mee.
De gidsen adviseren je een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan te trekken. Ook de hond is van harte welkom, mits aangelijnd.

Lees meer.

Er worden maandelijks wandelingen georganiseerd. De volgende is  de vroege lentewandeling op 26 mei. De volgende themawandeling is de vogelwandeling op 5 mei; om 6 uur vertrekt de groep onder leiding van een ervaren vogelaar.

Vogelwandeling in de Broekpolder op 5 mei

In de Broekpolder kun je tientallen soorten vogels tegenkomen. Meer en meer soorten weten het gebied te vinden om te foerageren en te broeden.

Wil je er flink wat zien en horen, dan moet je vroeg op pad. En dat doen de broekpoldergidsen dan ook op 5 mei. Samen met een vogelkenner gaan ze om 6.00 uur ’s morgens al de polder in.

De gidsen adviseren je een lange broek en dichte schoenen aan te doen i.v.m. mogelijke insecten, distels enzovoort. Honden zijn op deze wandeling niet welkom.

Lees meer.

Saneringspilot van start

Momenteel rijden er (doordeweeks) vrachtwagens af en aan in de Broekpolder. In goed overleg met de Federatie Broekpolder is de locatie gekozen, dezelfde als waar volgens het Ontwerp-EAE een tweetal middeleeuwse huizen gereconstrueerd zal worden.

Zie ook het filmpje van Ronald van der Bie op de facebookpagina van het EAE!

Lees meer.

Definitief ontwerp EAE klaar

 Educatief Archeologisch Erf

Het definitief ontwerp van het Educatief Archeologisch Erf is tijdens een publiekssessie in Museum Vlaardingen gepresenteerd. Het is een prachtig plan geworden, dat volledig aan de verwachtingen van de Federatie Broekpolder voldoet en mede tot stand is gekomen in nauw overleg met de Gemeente Vlaardingen en andere betrokken partijen.

Het plan biedt schoolklassen en belangstellenden een tijdreis door de regionale archeologische geschiedenis. Voor nadere uitleg: bezoek het EAE op zondagen tussen 12-15 uur of op afspraak.

Lees meer.

Middeleeuwse huizen

  

Vanaf begin mei wordt er gebouwd aan de beide middeleeuwse die op het EAE verrijzen. Onder leiding van de vakgroep Material Culture Studies van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden wordt begonnen met het zogenaamde Rottahuis. Ook wordt een begin gemaakt met een boerderij uit vrijwel dezelfde periode. Beide gebouwen maken onderdeel uit van het definitief ontwerp van het EAE en dienen tegelijk als cultuurgetrouwe entourage van de re-enactment van de Slag bij Vlaardingen, die in het weekeinde van 9 juni op het naastgelegen terrein zal plaatsvinden.

Lees meer.

Diverse activiteiten op en rondom het EAE

Educatief Archeologisch Erf

Onder leiding van Sytse van der Hoek is door de EAE-vrijwilligers een aantal fietsenrekken geplaatst. Aannemer Verkade was zo vriendelijk een graafmachientje ter beschikking te stellen, waarmee de houten palen er uiteindelijk gemakkelijk in gingen.  De voorziening is zowel voor het EAE, De Ruigte als het Klauterwoud een uitkomst voor de fietsende bezoeker.

Op het EAE zijn de akkertjes weer ingezaaid, in het Vlaardingencultuurhuis zijn de bankjes aangepast en we kregen van de Universiteit Leiden een met vuurstenen gereedschappen gereconstrueerde boomstamkano gekregen. Ook kregen we een neolithische huidboot, die in de nok van het huis is gehesen.

Lees meer.

Coöperatieve Vereniging Broekpolder opgericht

Op donderdag 22 maart is de Coöperatieve Vereniging Broekpolder officieel opgericht. De Coöperatieve Vereniging Broekpolder (CV BP) is een samenwerkingsverband van de Federatie Broekpolder als burgerinitiatief, de deelnemende verenigingen en bedrijven in de Broekpolder, bedrijven en instellingen in de Vlaardingse regio en gemeente Vlaardingen.

Harm Borgers, voorzitter van de Federatie Broekpolder, wordt ook de voorzitter van de CV BP. Namens de gemeente Vlaardingen is wethouder Ruud van Harten bestuurslid van de vereniging.

Lees meer.

Social media

De Federatie Broekpolder en haar volgers zijn ook actief op de bekende social media. We hebben de volgende accounts:

https://twitter.com/BroekpolderVld

http://www.youtube.com/BroekpolderVld

http://www.facebook.com/BroekpolderVlaardingen

http://www.flickr.com/groups/Broekpolder

Op Flickr vindt u een verzameling foto’s van de Broekpolder van diverse fotografen. Maakt u ook wel eens foto’s waar u trots op bent? U kunt ze hier delen met anderen. Kijk er eens naar en sluit u aan.

Op You tube bekijkt u filmpjes over de ontwikkelingen in de Broekpolder.

Evenementen in de Broekpolder in 2018

Wandelingen op

Zondag 22 april 10.00 uur Lentewandeling

Zaterdag 5 mei 06.00 uur Vogelwandeling

Zaterdag 26 mei 08.00 uur Vroege lentewandeling

Een overzicht van alle wandelingen in 2018 ziet u hier.

De wandelingen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Vlaardingen.