Menu

Nieuwsbrief nummer 17 - April 2020

In deze editie:

 • Nieuws rondom het coronavirus 
 • Agenda 2020
 • Vorderingen nieuw scoutingterrein
 • Verbeteren van het waterpeil
 • Herinrichting entreegebied Waterpoort Vlaardingen 
 • Ontwikkelingen Klauterwoud
 • Toekomstvisie Gemeente Vlaardingen 2020-2040
 • Fotogeniek Broekpolder - het is voorjaar! 
 • Gelezen op internet: wat vinden mensen van de Broekpolder?
 • Eenzaam kalfje gespot? Geen paniek! 
 • Social media Federatie Broekpolder
 • Berichten van onze social media
 • 60 jaar Watersportclub De Kulk 
 • Video: Waarom ga ik met mijn kinderen spelen in het Klauterwoud? 
 • Blog: Fotografie in de Broekpolder
 • Impact coronavirus op: w.v. de Bommeer
 • Even voorstellen: Boswachter Lisa
 • Tot eind van het jaar werkzaamheden aan Broekpolderweg
 • Nieuw drinkwatertappunt in de Broekpolder  
 • Let op: teken zeer actief bij warm weer 
 • Verhuizing pipowagen
 • Ingezonden stukken

Nieuws rondom het coronavirus

Ook de Federatie Broekpolder heeft maatregelen genomen tegen het coronavirus. Zo zijn alle wandelingen t/m 1 juni geannuleerd, zijn er diverse activiteiten zoals de Vlaardingen Schoon Challenge en de Woonbeurs verplaatst en roepen we bezoekers op om zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden. 

Ook in de Broekpolder staan de gele borden met de noodverordening, net zoals op meerdere plekken in Vlaardingen. De borden zijn geplaatst bij de diverse toegangswegen van het gebied en moeten bezoekers attenderen op de getroffen maatregelen. Het toezicht en de handhaving worden gedaan door de gemeente Vlaardingen en Staatsbosbeheer. Groepen van drie of meer personen en personen die minder dan 1,5 meter afstand houden kunnen worden beboet.

Tijdelijke sluiting Masamuda & vorderingen Spijkenisse Boerderij

In verband met de richtlijnen ten aanzien van het coronavirus houdt Masamuda; Educatief Archeologisch Erf (op beide locaties) tot nader order de deuren voor het publiek gesloten. De vrijwilligers werken op woensdagen en donderdagen gestaag door aan de Spijkenisseboerderij. Momenteel worden de daksporen aangebracht. Hiervoor zijn er in de Broekpolder (met toestemming van Staatsbosbeheer) lange en dunne essen gekapt. Deze zijn door de zondagploeg naar de bouwplaats vervoerd en worden hier nu geschild. Op het middeleeuwse terrein wordt momenteel aan het bruggetje over de recent gegraven (en functionerende!) sloot gebouwd. Het pad dat vanaf de ingang over de brug naar Rotta leidt, zal de komende weken voorzien worden van langsgreppels om het beter toegankelijk/droog te houden.

Langs het pad zijn op het VCH-terrein gekweekte essen en elzen gepoot. De Eburones Rondom het Rottahuis zijn al redelijk forse fruitbomen gepoot: wilde appel en dito kers, mispel, kweepeer en moerbei. De handpomp ondergaat een verandering. Door het aanbrengen van een stevige paal komt de zwengel op een praktischer hoogte, waardoor het handiger pompen wordt. De akker is met paardenmest bemest en binnenkort wordt met de aanplant begonnen. 

Veerdienst De Kwakel vaart niet

Ook veerdienst De Kwakel gaat voorlopig niet varen. 

Agenda 2020

De eerstvolgende wandelingen* zijn op: 

 • Zondag 14 juni | 10.00-12.00 | Fotowandeling
 • Zondag 28 juni | 19.30 – 21.30 | Zomeravondwandeling
 • Zondag 5 juli | 18.30-20.30 | Runderwandeling
 • Woensdag 15 juli | 19.30 – 21.30 | Zomeravondwandeling 

Deelnemers kunnen zich alleen opgeven via broekpoldergidsen@federatiebroekpolder.nl.

*Wandelingen zijn onder voorbehoud i.v.m. het coronavirus. 

Andere evenementen

 • Federatie Broekpolder op de Woonbeurs Vlaardingen | Zaterdag 19 september | 11:00 uur 

Vorderingen nieuw scoutingterrein

Op donderdag 2 april werd om 14:00 uur de eerste paal in de grond geslagen van het nieuwe Scoutcentrum Vlaardingen langs de Vaart. De eerste paal van dit unieke complex ging op een wel heel bijzondere manier de grond in, zonder publiek.

“Ik heb de leden nadrukkelijk gevraagd niet naar de bouwlocatie te komen maar om dit speciale en symbolische moment massaal digitaal bij te wonen via de livestream”, zegt Peter Korpel, voorzitter van de Stichting Scouting Vlaardingen. Maar het was niet alleen kijken naar het slaan van die officiële eerste paal. “Wij hadden gevraagd of alle scouts die meekeken om hun uniform aan te trekken en achter de computer te gaan zitten om zo op afstand maar wel met elkaar een groepssaluut te geven en dat is zeker gebeurd. Ook op afstand doen wij het samen”, zegt Peter Korpel.

Het nieuwe scoutingcentrum aan de Vlaardingse Vaart moet naar verwachting volgend jaar maart opgeleverd worden. We willen de vier Vlaardingse scoutinggroepen hartelijk feliciteren en veel succes wensen met de bouw in deze moeilijke tijden. De vorderingen zijn te volgen via de website

Nieuw centrum scouting

Verbeteren van het waterpeil 

Vooral in de maand februari is er enorm veel regen gevallen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het grondwaterpeil in de Broekpolder erg hoog is komen te staan. Tegelijkertijd is de extra watertoevoer, dat van het golfterrein toestroomt, een reden om het waterniveau goed te observeren.

Om die reden en om de kwaliteit van bos en grond vast te leggen, hebben een aantal vrijwilligers de afgelopen maanden het noordelijke gebied van de Broekpolder in ogenschouw genomen en daar door middel van grondmonsters geïnspecteerd. Hiermee kunnen we de doorworteling van de grond beoordelen, alsmede de grondwaterstand en de kwaliteit van die grond. Bovendien hebben zij ook de groei en aanwezigheid van onder begroeiing en kwaliteit en verscheidenheid van de boomsoorten geïnspecteerd.

Bij de inspectie bleek dat de afwatering niet overal even goed verloopt. Op sommige plaatsen zijn de sloten en beekjes verstopt met takken, boomstammen en uitgroei van planten, zoals pitrussen. Daarom hebben we het beekje, dat tussen de meertjes in de Ruigte loopt, ontdaan van die vracht.

Het was spectaculair om te zien hoe het niveauverschil tussen het hoge en lagere meertje zichtbaar werd tijdens het schoonmaken. Het leek tenslotte wel een beekje zoals je die in Zuid-Limburg ziet. Een prachtige snelle stroom!

Tijdelijk is er een provisorische overbrugging gemaakt, zodat wandelaars hun route kunnen afmaken. Maar er komt een mooie vaste brug, al kan dat nog wel even duren. We constateerden de afgelopen weken dat de waterstand in het noordelijke deel al redelijk is gedaald. Dat komt de gezondheid van de eiken en esdoorns in dat gebied in ieder geval ten goede. In overleg met het Hoogheemraadschap van Delfland wordt er niet te veel water afgevoerd, om te voorkomen, dat in de zomerperiode het gebied juist te droog kan worden.

Paul van Vugt, bestuurslid en vrijwilliger Federatie Broekpolder

Herinrichting entreegebied Waterpoort Vlaardingen

Onlangs is de Stichting Waterpoort Vlaardingen begonnen met het toegankelijker maken van het entreegebied rondom de Waterpoort. Dit omvat veel verschillende elementen, onder andere de zichtbaarheid van de Waterpoort, de toegankelijkheid van het bezoekersschip de Theodora en rustelementen om bezoekers van de Waterpoort en de Broekpolder een moment te bieden om te genieten van de mooie locatie. Een aantal weken geleden werd het entreegebied aangevuld met drie picknicktafels en bankjes. Wat een heerlijk plek om te vertoeven met mooi weer. Er komen nog plantenbakken bij om het geheel aan te kleden. Onderdeel van dit project is een tillift om minder mobiele personen aan boord van een bootje te kunnen tillen: een mooie aanwinst voor Waterpoort Vlaardingen en de Broekpolder Vlaardingen! 

Bankjes

Ontwikkelingen Klauterwoud

Het coronavirus toont aan dat het Klauterwoud van belang is voor Vlaardingen en de regio. Kinderen, ouders en grootouders weten het gebied des te meer te vinden. De uitkijktoren, tokkelbaan, het vlot over de kreek en het speeleiland worden allemaal bezocht de laatste weken. Uiteraard worden daarbij wel de maatregelen gehanteerd.

Het nieuwe avontuurlijke rolstoelpad is met de inpassing van de kantelbrug bijna gereed. De geplande officiële opening in mei is onzeker door de huidige situatie. Het is bij elkaar een afwisselend parcours geworden!

Het plan voor verdere invulling van het gebied is klaar en wordt besproken met mogelijke financiers. De komende maand verwachten wij meer duidelijkheid te hebben om tot aanbesteding te kunnen overgaan.

Met de uitvoering van het plan zullen de natuurwaarden worden versterk door het aanplanten van meer diversiteit aan bomen, het zaaien van veldbloemen en kruiden. Rondom de heuvel komen nieuwe toevoegingen die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruik, zoals een zandstrandje en een 10 meter lange glijbaan. De rondgaande route wordt uitgebreid met een rolstoel toegankelijk pad. Het doolhof wordt opgeknapt en krijgt een betere toegankelijkheid voor de rolstoel. Een nieuwe veerpont maakt ook voor kinderen in rolstoel mogelijk over te varen.

Met deze aanpassingen en vernieuwingen wordt het Klauterwoud een speelplek waar kinderen echt samen kunnen spelen!

Met vriendelijke groet,
Bestuur Stichting Klauterwoud

Toekomstvisie Gemeente Vlaardingen 2020-2040

In 2019 is de Gemeente Vlaardingen met heel veel mensen in gesprek gegaan. Inwoners, ondernemers en organisaties gaven hun kijk op de toekomst van onze stad. Een veelzijdige kijk, maar wat opvalt zijn juist ook de overeenkomsten. Mensen met heel verschillende achtergronden, leeftijden en levensstijlen die los van elkaar dezelfde onderwerpen als belangrijk bestempelen zoals een woningaanbod dat aansluit bij verschillende groepen bewoners, een levendige binnenstad en een groene Broekpolder.

De gesprekken met de stad hebben geleid tot de Toekomstvisie Vlaardingen 2020-2040. Deze is hier te lezen.

In de toekomstvisie is er een prominente plaats voor de Broekpolder en daar zijn wij uiteraard heel erg blij mee!  
 

''Het is goed wonen in Vlaardingen in 2040. Wat maakt de stad? Al jaren staat de Broekpolder met stip op 1 voor Vlaardingers. Ondanks de verdichting is en blijft de Broekpolder vrij van nieuwe woonvormen. Ook in de woonwijken is veel aandacht voor groen. Groene lopers verbinden het Liesveld met de Broekpolder en Krabbeplas. Deze groene lopers zijn verbindingen in de vorm van langgerekte groenstroken of bomenlanen tussen diverse gebieden, waar men kan fietsen, wandelen of sporten.''

Fotogeniek Broekpolder - het is voorjaar!

En dat is te merken. Geniet mee met deze prachtige foto's. 

Foto's gemaakt door: Maurice Bachman, Marion van Bokhorst, Angelo de Bruin, VLD_Marco, Hugo Sluimer, Hans Bevers 

Gelezen op internet: wat vinden mensen van de Broekpolder?

Op diverse websites en sociale media zijn reacties te vinden van mensen die de Broekpolder bezoeken. En gelukkig zijn ze positief!

‘’Voor mij the place to be om te sporten, om te ontspannen, om mijn hoofd leeg te krijgen, om te fotograferen, om te genieten van de schitterende flora en fauna. Ik kan het iedereen aanraden.’’ – Miranda

''Heerlijk om te wandelen. Met of zonder hond. Vooral in de vroege ochtend is het hier telkens weer genieten.'' – Sifra

''De Broekpolder is voor mij de plek om te ontspannen en genieten. Ik kom er zo vaak als ik kan, op de fiets of wandelend met kaplaarzen en fotocamera. Genietend van alle natuur, die geen dag hetzelfde is, je energie geeft en je hoofd leeg maakt van alle dagelijkse beslommeringen. Zo fijn, voor iedereen, om zo'n mooi natuurgebied zo dichtbij de stad te hebben!'' – Marleen

''Je verlaat de A20 en meteen sta je midden in een prachtig stukje Hollandse natuur. Grote vaarten, dijkjes, uitzicht op Hollands polderlandschap. Wandel rond het gebied en er dwars doorheen, je waant je ver buiten de randstad. Ook voor een stukje outdoor survival of mountainbiken zijn prima mogelijkheden.'' – Freek

Eenzaam kalfje gespot? Geen paniek! 

Als een koe aanvoelt dat ze moet gaan kalven, verlaat ze de kudde en gaat op zoek naar een voor haar geschikte plek om dat te doen. Als dan het kalf geboren is, wordt het schoongelikt en op een plek neergelegd waar ze haar weer terug kan vinden als ze weer naar de kudde gaat. Vaak loopt ze dan een paar dagen heen en weer, om tussendoor het kalfje te gaan zogen, tot ze merkt dat het kalf sterk genoeg is om mee te lopen naar de kudde. Daar wordt het dan verwelkomd door de andere koeien. Het kalfje ligt soms ‘verstopt' achter een polletje gras. Als je daar toevallig langs loopt zie je het zo liggen. En dan kan het inderdaad zo zijn, dat er geen moederkoe te zien is.

 Als het kalfje eenmaal meedraait in de kudde, zie je ook dat er een crèche gevormd wordt, waar de pasgeboren kalfjes bij elkaar liggen, terwijl de volwassen dieren gaan grazen. Vaak is dan één van de moeders oppas. Er lopen inmiddels 3 kalfjes, die het oormerken hebben gemist, die zijn dan de eerstvolgende keer als de kudde, via een vangactie wordt nagekeken, aan de beurt. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over het welzijn van zo’n klein kalfje, als je er maar niet achteraangaat. Want dan verdwaalt het en kan de moederkoe het misschien niet meer vinden. Maar als het kalfje slim genoeg is, gaat het loeien om zo de aandacht te trekken.

Dus ook hier weer de boodschap: kom alsjeblieft niet te dichtbij, want dan verstoor je wellicht de band tussen koe en kalf. Hou ten alle tijden minstens 25 meter afstand van de kalfjes en de volwassen Hooglanders.

Charlene van Koesveld

Social media Federatie Broekpolder

Volg je de Federatie Broekpolder al op social media? We zijn actief op zowel Facebook als Instagram.
Hier plaatsen we regelmatig leuke berichten, nieuws en foto's. Help je ons met het versterken van onze social media?

Bekijk hier onze Facebookpagina

Bekijk hier ons Instagramkanaal

 

Berichten van onze social media

Telling nachtvlindersoorten

Vorig jaar heeft KNNV Waterweg Noord gebruik kunnen maken van de gastvrijheid van Masamuda; Educatief Archeologisch Erf om vanaf april een aantal avonden met een laken te staan om nachtvlinders te lokken. Er zijn ruim 80 soorten nachtvlinders waargenomen! De meest bijzondere was de Duinworteluil, een nachtvlinder die sterk aan de kust is gebonden en nog maar één keer eerder in Vlaardingen was waargenomen. De meest fraaie was het Groot Avondrood. Dit jaar gaan ze weer een aantal avonden staan. Mocht het zijn toegestaan, dan is iedereen natuurlijk welkom.

 

Boommarter gespot in de Broekpolder

Zoogdier onderzoeker Peter Schep heeft een boommarter in de Broekpolder vastgelegd op beeld. Boommarters zijn bijzonder lenige dieren en uitstekende klimmers. Zij kunnen zich, mede dankzij hun lange pluimvormige staart, met het grootste gemak en met hoge snelheid in boomkruinen verplaatsen. De kans om een boommarter waar te nemen is klein! Bekijk het filmpje via: https://www.instagram.com/p/B-FXdiegGxe/

60 jaar Watersportclub De Kulk 

Dit jaar bestaat Plezier Vaartuigen Vereniging de Kulk 60 jaar! Vanaf de oprichting in 1960 staan de zelfwerkzaamheid hoog aangeschreven. Geen klus was te gek voor de leden van de Vlaardingse club. Voorzitter Louis van Krimpen is trots op zijn leden en kijkt terug in de geschiedenis, vol met memorabele momenten.

De naam van de club kent een aparte oorsprong: ‘’Als ik goed ben ingelicht zijn wij de enige plezier vaartuigen vereniging in deze regio en misschien wel in heel het land. Zelf weet ik niet waarom men voor de naam heeft gekozen, maar een toevallige keus zal het zeker niet geweest zijn.’’ Louis ontdekte wel dat dat de oprichting in 1960 niet vanwege een plezierige situatie plaatsvond. Dit was nodig uit bittere noodzaak. ‘’Vlaardingen had in de omgeving van de Vlaardingse Vaart maar één watersportvereniging. Door de opbloeiende welvaart in de jaren vijftig was er een groeiende behoefte aan ligplaatsen. Veel vaartuigen lagen onbeheerd langs de oevers en ook in die tijd gaf dat nog wel eens aanleiding tot vandalisme.’’

Ook de locaties hebben in de afgelopen zestig jaar voor veel gespreksstof gezorgd in de vereniging. Het begon allemaal op de voormalige jachtwerf van de familie Oosterlee, gelegen aan de oostoever van de Vlaardingse Vaart. Hier was ruimte voor 100 schepen. De Kulk heeft in haar zestigjarig bestaan op diverse locaties gezeten, maar in 1991 kwam de langs gekoesterde wens om te verhuizen naar een andere locatie aan de Vlaardingse Vaart uit. Toen kwam de club zelf met een terrein voor de winterberging, met een ingang aan de Watersportweg.

De zelfwerkzaamheid loopt als een rode draad door de geschiedenis, constateert Louis. ‘’Ook nu zijn we hard aan het werk met de renovatie van de steiger bij de zomerstalling aan de Trekkade.’’ De Kulk neemt in Vlaardingen een bijzondere positie in, met zowel een zomerstalling als een winterberging aan de Vlaardingse Vaart.

‘’Al zijn we 60 jaar oud, wij voelen ons nog altijd jong én energiek en voorzien in de behoefte van de huidige watersport in Vlaardingen’’.

 

De winterberging in 1960 op de werf van Oosterlee & de winterberging in de Broekpolder nu. 

Video: Waarom ga ik met mijn kinderen spelen in het Klauterwoud?

Het Klauterwoud in Vlaardingen is een bijzondere speelplek. Het is voor iedereen helemaal gratis. En er is zoveel te beleven. Waarom is spelen in de natuur zo belangrijk? En wat leert je kind daarvan? Coördinator van de vrijwilligers in het Klauterwoud; Ria van Paassen legt het je uit in deze video!

Blog: Fotografie in de Broekpolder

De Broekpolder is een heel fotogeniek gebied, maar ook zeer geschikt als locatie voor fotoshoots! Fotografe LillyMay komt normaal gesproken regelmatig in de Broekpolder om hier foto's te maken van gezinnen. 

Haar blog over fotografie in de Broekpolder lees je hier.

Impact coronavirus op: watersportvereniging De Bommeer

Het coronavirus raakt ons allemaal. Zo ook watersportvereniging De Bommeer. We vroegen voorzitter Kees Rijke welke gevolgen hij merkt.

1. Hoe komen jullie deze moeilijke tijd door? 
Voor onze leden is het natuurlijk een grote tegenvaller om, nadat er deze winter weer hard is gewerkt aan het onderhoud van de boten, te moeten constateren dat er niet gezeild en gevaren kan worden. Maar er is ook begrip en berusting omdat gezondheid op de eerste plaats komt. Als bestuur hebben we het best druk gehad om een zo goed mogelijke afweging te maken van welke maatregelen wij moeten nemen. Als eerste is ons clubhuis gesloten, waarna op Paaszaterdag het hele terrein is afgesloten. Wij voldoen daarmee volledig aan de noodverordening van de VRR.

2. Wat zijn de merkbare gevolgen van het coronavirus?
De gevolgen zijn best groot, met name voor Manon en Rogier die ons clubhuis eind maart moesten sluiten en nu zonder inkomsten zitten. In de laatste weekenden van maart zouden onze boten te water worden gelaten. Die staan nu nog in de loods en terrein. Samen met de hellingcommissie denken we na over hoe we dit alsnog veilig kunnen gaan doen nadat de maatregelen zijn versoepeld.

3. Wanneer denken jullie weer open te gaan? En kunnen de mensen dan uitvaren?
Wanneer we weer volledig open kunnen gaan hangt af van het kabinet en besluiten dat de sportverenigingen hun hekken weer mogen openen. Dan gaan we eerst boten te water laten en kunnen we weer gaan varen. 
 
4. Er kan in het clubhuis een waardebon gekocht kan worden. Hoe gaat dit in zijn werk? 
Manon heeft bedacht om vouchers aan te bieden aan leden, maar ook aan buitenstaanders. Daarmee geeft u haar een steuntje in de rug. De vouchers kunnen later als het clubhuis weer geopend is worden ingewisseld. (zie clubhuisbommeer.nl) Het clubhuis is een horecagelegenheid en voor iedereen toegankelijk. 

Even voorstellen: boswachter Lisa

Beste lezers, 

Graag stel ik mij even voor! Ik ben Lisa Wassenaar, sinds 3 februari boswachter publiek bij Staatsbosbeheer Hof van Delfland. Met mijn 23 jaar ben ik afgestudeerd in Toegepaste Biologie, Bos en Natuurbeheer en heb ik een diploma voor het tweedegraads docentschap in het groene onderwijs. Tijdens mijn studies heb ik bijbaantjes gehad bij onder andere het Archeon (Alphen aan den Rijn) en Het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem).

Na afgestudeerd te zijn wilde ik graag mijn kennis en ervaring gaan toepassen op waar ik passie voor heb; de natuur. Zo ben ik nu in een superleuk team beland en geniet ik met volle teugen van de natuur en alle taken die erbij komen kijken. Wil je zien wat ik allemaal meemaak? Volg mij dan op Instagram (lisa_boswachter) of op Twitter (lisa_wassenaar). Wil je leuke feitjes lezen of zien wat ons team meemaakt? Volg ons dan op Facebook (Staatsbosbeheer Hof van Delfland).

Lisa is ook regelmatig als boswachter aanwezig in de Broekpolder en voorziet ons van mooie foto's of leuke weetjes. 

Tot eind van het jaar werkzaamheden aan Broekpolderweg 

Vanaf eind april 2020 legt bouwconsortium BAAK in opdracht van de gemeente Vlaardingen een nieuwe rioolpersleiding aan onder de Broekpolderweg en vervangt tegelijkertijd de bestaande leiding die daar ligt. De parkeerplaatsen en de zuidelijke rijbaan van de Broekpolderweg, ter hoogte van de scouting en de volkstuinen, zijn tijdens de werkzaamheden afgesloten. Om het gebied bereikbaar te houden, verbreedt de aannemer tijdelijk de noordelijke rijbaan. Bij de gemeentewerf en langs de Kooikersweg legt BAAK tijdelijke parkeerterreinen aan. De werkzaamheden duren tot het einde van 2020. 

Lees hier het hele bericht.

Nieuw drinkwatertappunt in de Broekpolder

Wandelend of op de fiets de omgeving verkennen? Dan kan de dorst nog wel eens toeslaan. Vanaf vrijdag 17 april is er een nieuw openbaar drinkwatertappunt langs het fietspad aan de Kooikersweg tussen de hockeyvereniging Pollux en voetbalvereniging sc Victoria. Het nieuwe watertappunt is het tweede punt in de Broekpolder en is gelegen op een dorstig plekje tussen de sportverenigingen en aan een veelgebruikte fiets- en wandelroute. Voorbijgangers kunnen hier gratis hun waterflesje of bidon vullen. Het eerste punt is te vinden bij de ingang van het Klauterwoud. 

Het aanleggen van drinkwatertappunten is onderdeel van het uitvoeringsprogramma van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) Vlaardingen en wordt mede mogelijk gemaakt door de partners: Minters, Vlaardingen in Beweging en de Gemeente Vlaardingen. Belangrijk, want water is immers gezond, goedkoop en bevat 0 calorieën. Evides Waterbedrijf zorgt voor de aanleg en het jaarlijkse onderhoud.

Let op: teken zeer actief bij warm weer

Let op! Door het warme lenteweer wordt in grote delen van Nederland een “zeer hoge” activiteit van teken voorzien. Een teek is een parasiet die zich - vaak onopgemerkt - in de huid van dieren en mensen boort en zich vol zuigt met bloed. Ze leven in hoog gras en tussen bladeren. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Teken zijn actiever bij hoge temperaturen. Op de website Tekenradar.nl wordt bijgehouden hoe actief teken zullen zijn.

Verhuizing pipowagen

De pipowagen van de Federatie Broekpolder is verhuisd naar het terrein van Adventure Vlaardingen. Op die plek kan de pipowagen veel beter gebruikt worden. Het was een lastige opgave, maar is gelukt! 
 

Ingezonden stukken

Vrijwilligster Jeanet Groenendijk stuurde deze foto's van de kalfjes!

''Op de foto's zie je 2 stierkalveren met hun nieuwe oorbellen/labels, die vriendjes geworden zijn. Ze spelen vaak met elkaar. En de ervaren koe van de ene kalf, past vaak op allebei de kalveren. Het andere kalf is van een onervaren koe, is namelijk haar eerste kalf en is in de leer.''