Menu

Nieuwsbrief nummer 16 - Februari 2020

In deze editie:

 • Agenda 2020
 • Fotogeniek Broekpolder
 • NLdoet
 • Vlaardingen Schoon Challenge
 • Woonbeurs Vlaardingen 
 • Samenstelling bestuur Federatie Broekpolder
 • Even voorstellen: Boswachter Lisa
 • Informatie over de Schotse Hooglanders 
 • Social media Federatie Broekpolder
 • Mooi nieuws voor het Klauterwoud!
 • Nieuws vanuit Masamuda
 • Bouwbericht BAAK
 • Opening Bikkelmuseum 
 • TripAdvisor  
 • Ingezonden foto's

Agenda 2020

Ook zijn er in 2020 uiteraard nieuwe wandelingen! De eerste twee wandelingen zijn inmiddels geweest. 
De eerstvolgende wandelingen zijn op: 

 • Zondag 8 maart: 14:30-16:30 uur | Runderwandeling
 • Zondag 15 maart: 07:30 – 09:00 uur | Stiltewandeling
 • Woensdag 25 maart: 14:00 – 16:00 uur | Voorjaarswandeling
 • Zaterdag 18 april | 07.00- 09.00 | Vogelwandeling

Mocht u mensen kennen die het leuk zouden vinden om mee te wandelen, nodig ze dan vooral uit! Let op: deelnemers kunnen zich alleen opgeven via broekpoldergidsen@federatiebroekpolder.nl.

Daarnaast zijn er in maart nog een aantal activiteiten: 

 • Zaterdag 14 maart - NL Doet 
 • Zaterdag 21 maart - Federatie Broekpolder aanwezig op de Woonbeurs Vlaardingen
 • Zaterdag 28 maart - Vlaardingen Schoonmaak Challenge

Fotogeniek Broekpolder

Fotogeniek Broekpolder

Foto's gemaakt door: Leo van Vliet, Charlene van Koesveld, @Moon_leeuw, @angelique_photos_, Nico Kruijsse, Marion van Bokhorst 

Veel gehoorde reacties van onze Facebookvolgers op foto's van de Broekpolder: 

- Prachtig! 
- Wauw, wat mooi
- Ik kom hier zó graag!

Daar kunnen we trots op zijn! 

NLdoet 

Zaterdag 14 maart 2020 staat in het teken van NLDoet! Ook de Broekpolder doet mee. De onderhoudswerkzaamheden in het Klauterwoud worden voor een deel uitgevoerd door vrijwilligers. Om het speel/struingebied toegankelijk te houden moet het gebied worden aangepakt. Zwerfvuil is ook een steeds terugkerend probleem en wordt dus opgeruimd! Tussen 10:00 en 16:00 steken deelnemers de handen uit de mouwen. Fijn! Inmiddels zijn er voldoende deelnemers, het is niet meer mogelijk om je aan te melden. 

Vlaardingen Schoon Challenge

Erger jij je ook aan al die flesjes, blikjes en verpakkingen, die je in je straat op de grond ziet liggen? Je bent niet de enige! Zwerfafval is de nummer 1 ergernis in Nederland. Samen organiseren wij de #vldschoon challenge. Het is een speciale dag waarbij alle wijken van Vlaardingen gezamenlijk gaan opruimen. Per wijk worden er verschillende activiteiten georganiseerd door deelnemende organisaties. 

Op 28 maart wordt er landelijk een schoonmaakactie gehouden! Ook in Vlaardingen gaat dat gebeuren via de Vlaardingen Schoon Challenge. De meeste bewoners zullen in hun wijk in actie komen, maar de Broekpolder kan wel wat hulp gebruiken. Deze dag willen we ons vooral richten op het plastic dat in loop der jaren in het bosgebied verzeild is geraakt, landbouwplastic en singels, die rond kleine boompjes zijn aangebracht en soms daarin zijn vast gegroeid. 
 
Natuurlijk kunnen we als er voldoende deelnemers zijn ook het gewone zwerfvuil aanpakken! Aanmelden kan door te mailen naar: paulvanvugt@live.nlAlvast bedankt, zo houden we de polder mooi!
Meer informatie is hier te vinden.

Woonbeurs Vlaardingen

Woonbeurs Vlaardingen gaat verder met de 12e editie op komst. Zaterdag 21 maart 2020 is het zover. Hoe ziet de toekomst van Vlaardingen eruit? Ervaar het op de Woonbeurs en maak er een leuk dagje uit van voor het hele gezin! Ook de Federatie Broekpolder is hier aanwezig met een kraam en foldermateriaal. 

De Woonbeurs Vlaardingen vindt plaats in de Grote Kerk van Vlaardingen van 10:00 tot 15:00 uur. Gratis entree! Meer informatie is hier te vinden.  

Samenstelling bestuur Federatie Broekpolder

Het bestuur (v.l.n.r.) van de Stichting Federatie Broekpolder bestaat uit de volgende personen en functies:

 • Aarnout van Deursen: penningmeester en coördinatie vrijwilligers
 • Wim Meijer: secretaris
 • Paul van Vugt, voorzitter Kamer Natuur
 • Harm Borgers: voorzitter; algemene zaken en ontwikkelbestuur Coöperatieve Vereniging Broekpolder

Even voorstellen: Boswachter Lisa

Beste lezers,

Graag stel ik mij even voor! Ik ben Lisa Wassenaar, sinds 3 februari boswachter publiek bij Staatsbosbeheer Hof van Delfland. Met mijn 23 jaar ben ik afgestudeerd in Toegepaste Biologie, Bos en Natuurbeheer en heb ik een diploma voor het tweedegraads docentschap in het groene onderwijs. Tijdens mijn studies heb ik bijbaantjes gehad bij onder andere het Archeon (Alphen aan den Rijn) en Het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem). Na afgestudeerd te zijn wilde ik graag mijn kennis en ervaring gaan toepassen op waar ik passie voor heb; de natuur. Zo ben ik nu in een super leuk team beland en geniet ik met volle teugen van de natuur en alle taken die erbij komen kijken. Wil je zien wat ik allemaal meemaak? Volg mij dan op Instagram (lisa_boswachter) of op Twitter (lisa_wassenaar). Wil je leuke feitjes lezen of zien wat ons team meemaakt? Volg ons dan op Facebook (Staatsbosbeheer Hof van Delfland).

Informatie over de Schotse Hooglanders

Onlangs kregen we via onze social media wat bezorgde vragen met betrekking tot de Schotse Hooglanders. In samenwerking met Manon van FREE Nature en Dick Bos hebben we vervolgens een artikel geschreven waarin we deze vragen hebben beantwoord. Het artikel is informatief en hier te lezen

Social media Federatie Broekpolder

Volg je de Federatie Broekpolder al op social media? We zijn actief op zowel Facebook als Instagram.
Hier plaatsen we regelmatig leuke berichten, nieuws en foto's. Help je ons met het versterken van onze social media?

Bekijk hier onze Facebookpagina

Bekijk hier ons Instagramkanaal

Mooi nieuws voor het Klauterwoud! 

Het bestuur van het Klauterwoud heeft een cheque in ontvangst mogen nemen van de Rabobank voor verdere ontwikkeling van het struingebied. Een bedrag van € 4.840,00 werd aan Joop van Papeveld en Kees van der Windt overhandigd door personeelsleden van de bank. Het betreft een donatie uit het Fonds van de Rabobank Rotterdam. Deze financiële toezegging is door het bestuur in dank aanvaard en zal ten goede komen aan de ambitie de jeugd te stimuleren om meer te bewegen, plezier te hebben aan het zich frank en vrij in de natuur te bewegen. Een ambitie die geldt voor alle kinderen, met of zonder beperking van bijvoorbeeld een rolstoel.

Lees hier het volledige bericht.

Nieuws vanuit Masamuda

Boomkwekerij Masamuda succesvol

Sinds een jaar of twee wordt bij het Vlaardingencultuurhuis een boomkwekerij onderhouden. Vanuit duurzaamheidsgedachte en ook om kosten te drukken worden zaden en noten van bomen die ook in de prehistorie en middeleeuwen in onze regio groeiden opgekweekt. Als de bomen voldoende groot zijn leveren deze het bouwhout voor nieuwe huisreconstructies. Ondanks konijnenvraat in het eerste jaar geeft dat nu al resultaat. Met name de essen en elzen zijn de grond uitgeschoten en de exemplaren met meer dan een meter hoogte worden nu bij het Rottahuis geplant. Vrijwilligster Anneke Maat coördineert het succesvolle kweekprogramma en zorgt dat de prille boompjes niet overwoekert raken. Naast genoemde boomsoorten zijn er eiken, beuken, haagbeuk, esdoorn, (wal-)noten, iepen en taxussen gepoot. In een apart vak zijn wilgentenen in de grond gestoken in de verwachting dat die zullen uitlopen. Deze zullen, dicht op elkaar, volgende winter, net boven de grond gesnoeid worden, zodat lange rechte takken gaan groeien die bij de huizenbouw als vlechtmateriaal en rietlatten gebruikt kunnen worden.

-Omheining van de eerste boomkwekerij bij het Vlaardingencultuurhuis, waar sindsdien tientallen bomen zijn ontsproten. Foto Hilde van Wensveen, 2017.

Bouwbericht BAAK

Ruimte maken voor verbreding A20 bij Vlaardingen
Om ruimte te maken voor rioleringswerkzaamheden ten behoeve van de Blankenburgverbinding is het noodzakelijk dat er in februari en maart langs de A20 en de Broekpolderweg bij Vlaardingen bomen worden verwijderd. Daarna vindt archeologisch onderzoek plaats om eventuele archeologische vondsten veilig te stellen. Alle verwijderde bomen worden gecompenseerd met nieuw aan te planten bomen.

Data en locaties werkzaamheden
Vanaf maandag 24 februari a.s. worden voor het verleggen van rioleringen van de gemeente Vlaardingen bomen in de middenberm van de Broekpolderweg verwijderd. Bij de hockeyvelden aan de Kooikersweg worden bosschages verwijderd. Ook worden bomen langs de A20 ter hoogte van de scoutingverenigingen verwijderd en langs de Broekpolderweg bij oprit 8 richting Hoek van Holland. Vanaf medio maart wordt voor de verbreding van de A20 en het aanpassen van de op- en afritten naar de nieuwe situatie, een rij bomen langs afrit 8 Vlaardingen-West richting Rotterdam verwijderd.

Verkeersmaatregelen
Op maandag 24 en dinsdag 25 februari werken we langs de Broekpolderweg. Dit doen we buiten de spits, tussen 09:00 en 15:00. Tijdens de werkzaamheden is één rijbaan voor het verkeer beschikbaar. Verkeersregelaars laten het verkeer om-en-om het werkvak passeren.

Opening Bikkelmuseum

Het voormalige pand van Ipse de Brugge is sinds begin dit jaar het nieuwe onderkomen van de Vlaardingse kunstenaar Bikkel. Het pand aan de Broekpolderweg heeft uitzicht op de manege van Die Flardingha Ruiters. De Vlaardingse noemt haar nieuwe onderkomen het splinternieuwe Bikkelmuseum. Onlangs werd de ruimte geopend met een solo-expositie.

''De omgeving, met uitzicht op de paarden van Die Flardingha Ruiters en de groene Broekpolder, zorgt voor de nodige inspiratie’’. Het Bikkelmuseum hangt inmiddels vol met haar eigen werk, dat zij omschrijft als abstract en figuratief. Bikkel heeft de afgelopen vijftien jaar in binnen- en buitenland naam gemaakt en was oprichter van de galerie Kunst aan de Kade en was als curator actief bij meer dan 65 nationale- en internationale groepsexposities.

 De kunstenares heeft het plan om viermaal per jaar een solo-expositie in te richten met voornamelijk eigen werk in het museum aan de Broekpolderweg. Het Bikkelmuseum is iedere woensdag van 10:00 tot 12:00 uur open of op afspraak. De huidige expositie loopt tot 8 april 2020. Meer informatie is te vinden via de website: www.kunstaandekade.com

TripAdvisor

TripAdvisor is een internationale website, waarop deelnemers hun beoordelingen en foto's kunnen toevoegen van (natuur)gebieden, steden en bezienswaardigheden.
Ook bezoekjes aan de Broekpolder worden regelmatig gedeeld! Leuk om de positieve reviews te lezen. Mocht je ook een recensie willen plaatsen, zien we dat natuurlijk graag!

Bekijk hier de pagina over de Broekpolder

Ingezonden foto's 

Onderstaande foto's werden ingezonden door runderschouwer Jeanet Groenendijk.

 • Op de bovenste foto zijn de 2 jongste stierkalveren te zien. Het donkere kalf (links) is geboren op 3-10-2019 en het lichtere kalf is geboren op 22-12-2019. Hij is al bijna even groot als de één na jongste stierkalf in de kudde!
 • Op de onderse foto is de koe met de dikste horens in de Broekpolder te zien. Prachtig! 

 Jeanet Groenendijk

 Jeanet Groenendijk