Menu

Nieuwsbrief nummer 15 - December 2019

In deze editie: 

 • Laatste wandeling 2019 & eerste wandelingen 2020
 • Gidsen gevraagd 
 • Terugblik: opening Rottahuis 
 • Nieuws uit de Broekpolder
 • Fotogeniek Broekpolder
 • Canicrossen in de Broekpolder
 • NLdoet! 
 • Verhuizing scoutingcentrum
 • Instagrampagina Federatie Broekpolder
 • Elektrische sloepen Broekpolder toegankelijk voor mindervaliden
 • Broekpoldervrienden
 • Ingezonden: honden & baasjes in de Broekpolder vechten tegen het water
 • Kerstgroet Federatie Broekpolder
 • Kerstgroet Adventure Vlaardingen

Laatste wandeling in 2019 & eerste wandelingen in 2020

2019 loopt op zijn einde en er is nog 1 wandeling dit jaar.

 • Zondag 22 december: 11:00 - 13:00 uur | Ochtendwinterwandeling

Uiteraard hebben we ook in het nieuwe jaar weer diverse wandelingen! Bezoekers kunnen samen met onze gidsen kennis maken met de Broekpolder. De eerste vijf wandelingen zijn op:

 • Zaterdag 25 januari: 14:00 – 16:00 uur | Winterwandeling
 • Zondag 23 februari: 11:00 – 13:00 uur | Winterwandeling – Bomen & struiken
 • Zondag 8 maart: 14:30-16:30 uur | Runderwandeling
 • Zondag 15 maart: 07:30 – 09:00 uur | Stiltewandeling
 • Woensdag 25 maart: 14:00 – 16:00 uur | Voorjaarswandeling

Gidsen gevraagd

De Federatie Broekpolder is op zoek naar versterking! De Broekpolder is een prachtig gebied en succesvol bekend in de wijde omgeving. Met onze Broekpoldergidsen wordt een bijdrage geleverd aan de bekendheid en de populariteit van het gebied. En zo blijven we zorgen voor het behoud van de Broekpolder.

De wandelingen die op aanvraag worden gedaan door o.a. bedrijven, scholen en particulieren nemen de laatste tijd toe. Ons gidsenteam bestaat momenteel uit 12 actieve gidsen en daarom zijn we op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers die graag Broekpoldergids willen worden. Je opereert niet alleen, maar ontvangt ondersteuning vanuit het gidsenteam en de coördinatoren.

Ons huidige team van Broekpoldergidsen begeleidt per jaar ruim 30 wandelingen. Naast de wandelingen op aanvraag zijn er gedurende het jaar openbare wandelingen, themawandelingen en runderwandelingen. 

Wat ga je doen?

Samen met een collega gids neem je de groep wandelaars mee de Broekpolder in en onderweg vertel je alles over het gebied. Voor vragen kunnen de wandelaars uiteraard bij jou terecht. Kennis van de Broekpolder en wat er groeit en bloeit is een pré, maar dat is ook te leren! Een aantal malen per jaar organiseren we een cursus.

Vrijwilliger worden?

Lijkt het je leuk om (minstens) 6 keer per jaar een groep wandelaars te begeleiden door de Broekpolder én ben je bereid cursussen in dat kader te volgen (ongeveer 4 keer per jaar een dagdeel)?

Neem dan contact op met Aarnout van Deursen van de Federatie Broekpolder, email: vrijwilligers@federatiebroekpolder.nl. En natuurlijk kun je altijd een keer meelopen met een wandeling om een impressie te krijgen. Hou de website en Facebookpagina in de gaten voor de data van de wandelingen. Mocht je iemand anders kennen die het leuk lijkt om gids te worden, mag je dit bericht uiteraard altijd delen! 

Terugblik: opening Rottahuis

Vrijdag 11 oktober klopten Annemiek Jetten en de heer Bert Wijbenga, loco-burgemeester en wethouder van Rotterdam op de deur van het Rottahuis. Er werd open gedaan door de tijdelijke bewoners. Natuurlijk kwamen de gasten niet met lege handen. Met het overhandigen van hun geschenken, twee Pingsdorf potten, was de officiële opening op Masamuda; Educatief Archeologisch Erf een feit.

Nieuws uit de Broekpolder

Overleg bosomvorming en bodembeheer

De afgelopen twee jaar is er veel overleg geweest over de mate en vorm van maatregelen om de Broekpolder kwalitatief te verbeteren. De partijen, die daar bij een rol spelen (gemeente Vlaardingen, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap van Delfland, DCMR, provincie Zuid-Holland en natuurlijk de Federatie Broekpolder) hebben aan het eind van dit jaar besloten om bureau Stroming te vragen een offerte te maken om tot een mooi en evenwichtig plan te gaan komen. Met alle partijen is afgesproken dat zowel de kwaliteit van het bos op een hoger plan moet worden gebracht als de kwaliteit van het water en het waterbeheer. Zodat het bos op een gezonde bodem kan staan. Ook zullen de ideeën voor het hondenlosloopgebied en Masa Muda integraal worden meegenomen. Vanaf volgend jaar kan dan ook uitgekeken worden naar een concreet plan, dat door alle geïnteresseerden en gebruikers becommentarieerd kan worden. In wat voor manier dat wordt uitgevoerd wordt nog besproken, maar allen zullen de gelegenheid krijgen om voorstellen en ideeën te lanceren. Wij houden u op de hoogte.

Paul van Vugt (bestuurslid Federatie Broekpolder)

Laatste nieuws over de kudde Schotse hooglanders in de Broekpolder.

De winter heeft zich aangediend, geen probleem voor de hooglanders, dankzij hun dichte vacht zijn ze bestand tegen de winterse buien en temperaturen. 
Hun dagelijkse leven gaat gewoon door, wordt wat ongemakkelijk als er een dikke sneeuwlaag ligt, maar dan schakelen ze over op takjes, twijgjes, bladeren en zelfs boombast.
 
Een paar jaar geleden begonnen ze enthousiast aan de bast van de lindebomen op het Steurpad. Als zo’n boom rondom wordt aangevreten, dan sterft deze af. Vandaar dat toen besloten is om in de winterperiode het Steurpad voor de runderen ontoegankelijk te maken, door een stroomdraad rondom aan te leggen. Het zou zonde zijn als dit fraaie wandelpad wordt aangetast. 
De kudde bestaat momenteel uit 53 dieren, er zijn dit jaar zo’n 15 kalveren geboren. Maar dat kan elk moment veranderen, want er is waarschijnlijk nog een kleine onderweg. Een koe die drachtig is, zondert zich af van de kudde en zoekt een rustige plaats om te kalveren, de pasgeborene zal zich dan verstoppen tussen het gebladerte. Pas als het sterk genoeg is neemt haar moeder het mee naar de kudde en zal daar verwelkomd worden door de rest.
 
Enkele weken geleden zijn er door de beheerder twee net volwassen Duitse stieren bijgeplaatst, om op die manier weer vers bloed aan de kudde toe te voegen. Eén van deze twee is blond, een duidelijk verschil met de roodbruine. Begin volgend jaar zal er weer een vangaktie worden georganiseerd, waarbij een aantal dieren het veld moet ruimen, om op die manier het aantal op peil te houden. Een te grote kudde (volgend jaar komen er ook weer zo’n 15 kalveren bij) gaat ’s winters problemen geven, daar is dan niet genoeg voedsel voor aanwezig. Zo houden we een gezonde en sterke kudde. Zoals er bij ons twee stiertjes uit Duitsland zijn geplaatst, zo kunnen er ook dieren bij ons vandaan naar andere kuddes worden overgeplaatst. Maar er wordt ook geselecteerd op gezondheid en algemene conditie. Zo zullen er ook enkelen naar de slacht gaan. Jammer, maar onvermijdelijk, in elk geval hebben ze hier een mooi leven gehad.
 
Dick Bos, coördinator runderschouwers
 
Jeanet
 
Vordering nieuwe speeltoestellen Klauterwoud 

Het is druk rondom de werkzaamheden in het Klauterwoud! De werkzaamheden voor zowel het Rolstoel Avonturen Pad als de uitbreiding en aanpassing van het Speeleiland zijn al enige tijd gestart! De bedoeling is om de feestelijke opening te doen in het voorjaar van 2020. Beide voorzieningen dragen bij aan de doelstelling om het Klauterwoud voor alle kinderen toegankelijk te laten zijn en dat er voldoende speelmogelijkheden zijn voor kinderen met en zonder beperking. 

Nieuw kalfje geboren 

Zaterdag 14 december is er weer een kalfje geboren. Rene Noordzij, die onderstaande foto heeft genomen, heeft het kalfje als eerste gespot en mag een naam bedenken!

Fotogeniek Broekpolder 

Collage BP

Foto's gemaakt door: Ada Onderdelinden, Paul Meuldijk, Jouce van Gerven, Tom de Rave, Arie van Tilborg 
Veel gehoorde reacties van onze Facebookvolgers op foto's van de Broekpolder: 

- Wat mooi!
- Prachtig gebied.
- Wat een schitterende dieren.
- Ik kom hier zó graag!

Daar kunnen we trots op zijn! 

Canicrossen in de Broekpolder

Misschien hebben jullie er wel eens van gehoord: canicrossen! 

Anouschka en haar zus Marlissa doen aan Canicross en Canitrail. Bij ‘Canicross’ ga je samen met je aangelijnde hond hardlopen in de natuur die naar hartenlust mag trekken, zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Bij ‘Canitrail’ worden er vaak hardlopend langere afstanden afgelegd en wordt het uithoudings – en doorzettingsvermogen van baas en hond getest. 

Anouschka en Marlissa gebruiken hun canicross trainingen voornamelijk als afwisseling en voor conditietraining voor de langere canitrails en marathons. Omdat de Broekpolder de achtertuin is van de twee zussen, zijn ze hier twee tot drie keer per week te vinden. Het gebied leent zich heel erg goed voor deze sport. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag een keer meelopen? Neem hier een kijkje voor een groep bij jouw in de buurt!

NLdoet

Zaterdag 14 maart 2020 staat in het teken van NLdoet! Ook de Broekpolder doet mee. De onderhoudswerkzaamheden in het Klauterwoud worden voor nu voor een deel uitgevoerd door vrijwilligers. Om het speel/struingebied toegankelijk te houden moet het gebied worden aangepakt. Zwerfvuil is ook een steeds terugkerend probleem en wordt dus opgeruimd!

Help je mee? Aanmelden kan via deze link.

Verhuizing scoutingcentrum

Na meer dan vijftig jaar aan de Broekpolderweg, gaat het scoutcentrum opnieuw beginnen langs de Vlaardingse Vaart. Alle scoutinggroepen op het scoutcentrum gaan verhuizen. Het gaat om:

 • de Marnix van Sint Aldegonde
 • de Maurits-Viool
 • de Wesselgroep
 • de Willem de Zwijger

Ook de Scoutshop verhuist mee. De scouting is erg blij met de locatie, die voor honderden Vlaardingse kinderen dé poort naar het echte buitenleven gaat vormen. De scouting hoopt het nieuwe terrein uiterlijk in 2021 in gebruik te kunnen nemen. De scouting trekt natuurlijk nauw op met hun buren (omwonenden en verenigingen) en de gemeente om alles zo groen en duurzaam mogelijk te laten verlopen. In het najaar van 2019 zijn de eerste werkzaamheden zichtbaar geworden. Om het gebied langs de Vaart zo goed mogelijk opnieuw in te richten, moet er worden gekapt en opgehoogd. In 2020 wordt er dan gebouwd en herplant. Op die manier hopen ze zo snel mogelijk het gebied weer groen te krijgen, compleet met fruitbomen, ruimte voor bijen en vleermuizen, struikgewas voor kleine dieren en natuurlijk de duurzame clubhuizen.

scouting

Volgt u ons al op Instagram?

Naast een website en Facebookpagina beschikt de Federatie Broekpolder sinds enige tijd ook over een Instagrampagina! Hier worden mooie foto's geplaatst. Foto's zijn altijd welkom en kunnen worden gemaild naar tderave@derodedraad.nuDe pagina bekijken en volgen kan hier.

Elektrische sloepen Broekpolder toegankelijk voor mindervaliden

De stichting Waterpoort werkt momenteel hard aan het toegankelijk maken van de elektrische sloepen voor minder validen. Hiervoor wordt het pad naar de kade toe verbreed en rolstoeltoegankelijk gemaakt op een manier die past bij het natuurgebied de Broekpolder. Er wordt een lift geplaatst waarmee mensen met een beperking in de elektrische sloepjes getild kunnen worden. Olaf Hanno, secretaris van de stichting Waterpoort is er trots op dat hiermee opnieuw een mooie stap wordt gezet voor de bereikbaarheid van de Broekpolder voor groepen mensen uit onze samenleving met een beperking, naast de initiatieven die er voor mensen met een beperking worden gedaan in het klauterwoud en de Challenge 4 bikkels van Adventure.

Ook de ingang naar de kade waar de Theodora ligt, het bezoekerscentrum, wordt aantrekkelijker gemaakt via het plaatsen van een aantal tafels en bankjes in mozaïek-stijl. Zo kunnen bezoekers genieten van de natuur en zij die mee gaan met de fluisterboot Andante comfortabel wachten. Op een informatiezuil in de vorm van een pepermolen komt informatie over het gebied, activiteiten en andere toepasselijke informatie over de Broekpolder. Eén en ander is onder meer mogelijk gemaakt door het omgevingsfonds van Midden-Delfland en het ondernemersfonds Vlaardingen. De verwachting is dat in mei 2020, bij de opening van het vaarseizoen, alle plannen gerealiseerd zijn. Wil je een uitje plannen? Hou dan de website van de Waterpoort in de gaten. www.waterpoortvlaardingen.nl

sloep

Broekpoldervrienden

Het bestuur van de Stichting Broekpoldervrienden wenst alle lezers een mooi en natuurvriendelijk 2020. Geniet u ook zo van onze Broekpolder en zou u best iets willen bijdragen aan dit prachtige natuurgebied? Wordt dan Broekpoldervriend. Dit jaar hielpen wij de vele vrijwilligers en gaven een bijdrage aan de bouw van de nieuwe uitkijktoren.

Voor vijftien euro per jaar bent u al Vriend. Zet uw goede voornemen om in een een mooie daad: meld u aan als Broekpoldervriend met een simpele e-mail naar broekpoldervrienden@gmail.com met uw naam en adres. U ontvangt dan een bevestiging met verdere gegevens en u bent Vriend vanaf januari 2020.

Roel van Neerbos, voorzitter

Foldervoorkant

Folderachterkant

 

Ingezonden: honden & baasjes in de Broekpolder vechten tegen het water

Al jaren was het zeker in de wintermaanden een natte boel in het hondenlosloopgebied in de Broekpolder. De paden waren niet beloopbaar en de toegankelijkheid voor rolstoelers en mensen met ander rollend materieel, denk ook aan een kinderwagen, was dan ook ver te zoeken. In samenwerking met de golfclub achterin de polder werd door de gemeente een oplossing gevonden. Het waterprobleem verminderde, maar was niet opgelost.

Enkele maanden geleden werd er hard gewerkt op een deel van het 2e veld van het hondenlosloopgebied in de Broekpolder. De werkgroep losloopgebied had al vaak aangedrongen op ophoging van wat paden. Nu werd er wat aan gedaan! Het resultaat was duidelijk zichtbaar. Een pad in de vorm van een grote krakeling verscheen. Dusdanig hoog dat het wel droog zou moeten zijn! We haalden zelfs de krant ermee! Maar droge schoenen houden blijft moeilijk. De toegangswegen staan nog steeds blank en ook op de verhoogde paden is het niet droog. Het regenwater blijft er gewoon liggen. 

De krakeling helemaal lopen kost een klein kwartier, dan zijn wij en zeker de honden nog niet uitgewandeld natuurlijk! Gelukkig is het gebied wel iets groter. Doorlopen dus, over een bruggetje, naar het andere deel. Daar kom je een stukje bos tegen. Hier is het ook nat en glibberig. Het is de oude mountainbike route die daar doorheen loopt. Al enkele jaren is die route verlegd naar grotendeels buiten het losloopgebied.

Dit andere deel van het veld werd in de late zomer van dit jaar ook voorzien van een bruggetje, waardoor een groter gebied bereikbaar werd. Zo kunnen we nu de mountainbikers makkelijker ontlopen, opdat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De gemeente heeft ook een pad gemaaid waardoor het bruggetje ontsloten wordt. Jammer alleen dat het bruggetje nu toch onder water staat. Loop je wel verder, dan ben je al snel aan de rand van het gebied. Veel verder dan hier mogen we niet komen. Hier eindigt het losloopgebied. 

We hopen op uitbreiding van het gebied, welke kant op is niet zo belangrijk, maar het zou heel fijn zijn als we een goede wandeling kunnen maken van meer dan een uur. Zeker omdat het hondengebied in de loop van het bestaan al op verschillende punten werd ingekort, zonder dat daar ruimte voor terug kwam. Een uitbreiding richting het golfterrein, of naar links een stuk van de runderen in zou goed kunnen.

We zijn in ieder geval heel blij met de ontwikkelingen die nu zijn gemaakt. Wij van het hondenplatform wensen iedereen fijne feestdagen en een goed en gezond 2020!

Kerstgroet Federatie Broekpolder

De Federatie Broekpolder wenst u prettige en groene feestdagen. Een mooi en gezond 2020 waarbij u kunt genieten van de mooie Broekpolder!
 
Kerstgroet

Kerstgroet Adventure Vlaardingen

Wij kijken terug op een bewogen jaar met veel bewegingen en veranderingen in de Broekpolder. Wij willen een ieder met wie wij hebben samengewerkt hiervoor hartelijk danken!
Fijne feestdagen en op naar 2020!