Menu

Schotse Hooglanders en distels

Er zijn veel vormen van vegetatie aanwezig in de Broekpolder, met name in de Ruigte. Wat wij vaak als onkruid zien, zijn de brandnetels, maar ook de berenklauwen (prachtige planten, maar enorme woekeraars). Wat we dan weer wel mooi vinden, zijn de kaardenbollen, vrij zeldzaam, maar hier in de Ruigte staan er duizenden!

Wat voor de runderen in dit gebied ook een soort onkruid is: de distel. Deze zijn hier volop aanwezig. Wat gebeurt er? De Hooglanders trekken dagelijks door het gebied, van de ene plek naar de andere. De distels hebben een aparte manier van voortplanting. Op een gegeven moment als ze “rijp” zijn, laten ze los op alles wat voorbijkomt, denk bijvoorbeeld aan vossen, maar ook dus aan de Hooglanders.

Als je zelf met lange broek langs zo’n distel loopt, blijven ze ook aan je broek plakken. De Hooglanders brengen die distels door heel de polder heen: voortplanting dus! Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Aan het einde van de zomer, begin van de herfst zitten de dieren vol met distels. Dit is gelukkig maar tijdelijk! Na verloop van tijd laten ze vanzelf los, dan vallen ze op de grond en kunnen dan in het voorjaar weer een nieuwe plant vormen.

De dieren zijn het inmiddels gewend. De kleintjes leren er ook mee om te gaan. Ze schuren vaak langs bomen, om erg lastige distels te verwijderen. En in de loop van de winter vallen de klissen er vanzelf weer af (zie foto).

Als wij zo’n distel vastpakken, dan prikt dat best wel, de Hooglanders hebben een dikke huid en voelen er hoogstwaarschijnlijk weinig van. Dus laten we ons niet al te druk maken om dierenleed. Het is een natuurverschijnsel dat erbij hoort.

De Ruigte heet niet voor niets: de Ruigte. Een uniek gebied, waar we de natuur de natuur laten, geholpen door de Schotse Hooglanders. Die zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit en er open plekken blijven bestaan. Zij verzorgen het onderhoud. Als wij ons er te veel mee gaan bemoeien; grasmaaien, mooie gazonnetjes aanleggen, dan wordt het een soort stadspark, en dat is nou net niet de bedoeling.

En vergeet niet dat de Hooglanders het hier verder geweldig naar hun zin hebben! Een leven in familieverband, vrij om te gaan en staan waar ze willen, als ze maar wel binnen de afrastering blijven.