Menu

Kalfje gespot zonder moeder? Geen paniek!

Woensdag 21 oktober, aan het einde van de middag, kwam er bij de Runderschouwers een melding binnen dat er langs het Bruine Beerpad een kalfje moederziel alleen lag tussen de brandnetels. 

Heel waarschijnlijk gaat het hier om een pasgeboren kalfje. Een koe die op het punt staat te kalveren zoekt een veilige, rustige plek op. Als het kalfje vervolgens geboren is, blijft de moeder het nog even verzorgen. En als alles in orde is, gaat ze terug naar de kudde en zal dan regelmatig terugkeren om het kalfje te zogen. Dit doet ze tot het sterk genoeg is om mee te lopen naar de kudde. Daar wordt het dan verwelkomd door ooms en tantes.
Dan wordt het voor de schouwers ook duidelijk wie de moederkoe is. 

Kom je een kalfje tegen die alleen ligt? Geen paniek en laat het kalfje met rust! Het kalfje kan schrikken en naar een andere plek vluchten, met alle gevolgen van dien. De moederkoe is nooit te ver weg en zou ook in paniek kunnen raken. Dan valt er niet te voorspellen wat er dan kan gebeuren. 

Het is mooi om te weten hoe de natuur dit allemaal zelf regelt. Deze kalfjes worden het eerste jaar volledig opgevoed door de oudere runderen. Ze spelen net als kinderen met elkaar. Het is ook mooi om te zien hoe rustig deze Hooglanders met rondwandelend publiek omgaan. De Broekpolder wordt toch drukbezocht door wandelaars, fietsers, mountainbikers, enz. en het deert ze niet.

Dus onthoudt: houd afstand van de kalfjes én ook van de runderen.

Foto: Nancy Bakker

 Nancy Bakker