Menu

Incident met grote grazer in natuurgebied de Maashorst

In natuurgebied de Maashorst heeft zich een incident voorgedaan tussen een wandelaar en een Tauros stier. De persoon in kwestie is daarbij op de horens genomen en ernstig gewond per ambulance afgevoerd. Volgens de media lag de oorzaak in het feit dat de betreffende persoon erg dicht bij de stier kwam om een mooie foto te maken.  

In dit natuurgebied lopen wisenten en Taurossen. Een Tauros is een wild rund, dat qua DNA het dichtst bij het oorspronkelijke oerrund staat. Er wordt met deze dieren gefokt om dat oerrund als het ware weer nieuw leven in te blazen. Hoofddoel echter is het gebied te laten begrazen, waardoor variëteit in het landschap ontstaat en het gebied door die begrazing op een natuurlijke wijze wordt onderhouden.

Over het algemeen gaat het tussen mens en dier goed, mits wederzijds respect aanwezig is. Laat men de dieren met rust, houdt men zich aan de voorgestelde regels (25 meter afstand), dan is er niets aan de hand, dan zullen de dieren ons ook met rust laten. De belangrijkste regels zijn; Houdt minimaal 25 meter afstand, voer de dieren niet en aai de dieren niet. Als wij de dieren met rust laten, zullen zij ons ook links laten liggen. Voelen zij zich bedreigt, door loslopende honden of door mensen die proberen kalfjes te aaien, dan willen zij zichzelf en hun familie verdedigen, logisch, maar zo’n koe of stier wint altijd! Regelmatig moeten wij als runderschouwers mensen waarschuwen, die de comfortzone van de dieren overschrijden, dat is vragen om moeilijkheden.

Hier in de polder hebben we één keer een incident gehad, al weer enige jaren geleden, met een hond die een koe in de poot beet; dat is de hond fataal geworden. De hond kreeg een schop en is jankend afgevoerd. Onze Broekpolder is een druk bevolkt natuurgebied, omdat het zo dicht tegen de stad aanligt. Veel wandelaars, trimmers, hondenuitlaters en mountainbikers, om maar een paar groepen te benoemen. Wij allemaal kunnen daardoor genieten van dit prachtige landschap met z’n indrukwekkende bewoners, de Schotse Hooglanders.

Taurossen zijn qua karakter heel anders dan de runderen die in de Ruigte lopen. De Schotse Hooglander is een rustig en vriendelijk ras dat zich heel goed kan gedragen in drukbezochte natuurgebieden.

Maar wederom, wel als we ons aan de regels houden en met respect met de dieren omgaan.

regels