Menu

Bezoek de Broekpolder!

De Broekpolder is een groot groen natuur- en recreatiegebied in de stad Vlaardingen met enorm veel mogelijkheden. Het is ruim 400 hectare groot en beslaat maar liefst een kwart van het Vlaardings grondgebied.

Het is mooi dicht bij de stad en prachtig gelegen tussen de Midden-Delflandse vlieten en de Vlaardingse Vaart. Het gebied bestaat uit bos, polderlandschap en plassen en heeft ongelofelijk veel mogelijkheden. Er is van alles te zien en te doen! Daarnaast is de Broekpolder een geweldig gebied om te wandelen (met of zonder hond), te fietsen, mountainbiken, skaten en ’s winters te schaatsen. In deze blog lichten we een aantal mooie plekken uit.

De Ruigte
De Ruigte is het mooie leefgebied van de Schotse Hooglanders in de Broekpolder. Het is een gebied van ongeveer 140 hectare en het bestaat uit water, open grasland, bloemen- en kruidenvelden en donker bos. In De Ruigte zijn zowel natte als droge gebieden. Zeker in de zomer staan de Hooglanders vaak in het water voor verkoeling. Wanneer je voor het eerst kennis maakt met deze runderen, ben je geheid onder de indruk. De imposante Hooglanders doen echter geen vlieg kwaad, zolang er voldoende afstand wordt gehouden.

In De Ruigte zijn er veel recreatiemogelijkheden om lekker actief te zijn. Het mountainbikeparcours loopt deels door het gebied en er zijn diverse wandelpaden en ruiterpaden. Zin in een actief dagje weg? Sla De Ruigte dan zeker niet over.

Het Klauterwoud
Voor kinderen is de Broekpolder een perfect dagje uit! Zoals de naam al doet vermoeden, is Het Klauterwoud een fantastische speelplek voor kinderen die houden van klauteren, avontuur, water en modder. In het Klauterwoud wandel je niet, maar ren je over paden, door de bosjes en over een labyrint van boomstammen. Neem schone kleren mee, want vies worden is hier een garantie. 

Een plek waar je met stapstenen, een boomstam of een pontje het water over steekt. Waar geen wipkip te bekennen is, maar wel een groot klauterobject en een tokkelbaan! Op dit moment wordt het Klauterwoud rolstoeltoegankelijk gemaakt, zodat kinderen met een beperking ook kunnen genieten van het gebied. 

Vogelkijkhut Aalkeetbuitenpolder
Voor vogelspotters is de Broekpolder een geschikte locatie! De Aalkeetbuitenpolder aan de rand van Vlaardingen sluit aan op het natuurgebied de Vlietlanden. Het grasland wordt zo beheerd dat het gebied geschikt blijft voor weidevogels.

De polder heeft een verhoogd waterpeil, waardoor de bodem zacht genoeg blijft voor de grutto en tureluur om hun voedsel met de snavel uit de grond te halen. Vergeet zeker je verrekijker niet, want er zijn genoeg vogelsoorten te spotten hier.

Kortom: de Broekpolder biedt iedereen een fantastisch dagje uit!