Menu

Interview met Tineke Franssen – Wandelgids bij de Federatie Broekpolder

Tineke Franssen is wandelgids bij de Federatie Broekpolder. Op 27 oktober begeleidt zij de Herfstwandeling. In het dagelijks leven is ze werkzaam als zelfstandig werkend coach, supervisor, trainer en interimmanager. 

1. Hoe bent u als vrijwilliger bij de Federatie Broekpolder terecht gekomen?

Ik ben werkzaam als wandelcoach en wandelend supervisor en mijn werkgebied is al langere tijd de Broekpolder. Samen met mijn cliënten ben ik in de polder te vinden. Toen er steeds meer ging veranderen en er allerlei plannen kwamen vanuit de Federatie Broekpolder heb ik bedacht dat ik graag als vrijwilliger wil mijn bijdrage geven voor dit unieke gebied. 

Ik ben van mening dat we de stukjes groen en natuur die we hebben in de Randstad ook moeten koesteren. Natuur en groen zijn van groot belang voor onze gezondheid. We kunnen ontspannen in de natuur en opladen na een dag of week hard werken. Als wij voor de natuur zorgen, zorgt zij weer voor ons. 

2. Hoe lang bent u al vrijwilliger bij de Federatie Broekpolder?

Ik ben sinds 2012 vrijwilliger bij de Federatie, vanaf het begin. In eerste instantie als runderschouwer en broekpoldergids. Tegenwoordig alleen nog als gids.

3. Wanneer u een wandeling coördineert, hoe ziet dit er dan uit?

Ik vind het heerlijk om mensen mee te nemen en op pad te gaan. Als het enigszins kan struinend door de stukken waar mensen zelf niet zo snel naar toe gaan.

Afhankelijk van het seizoen, het weer, de wensen van de deelnemers gaan we kijken wat we tegenkomen aan bloemen, struiken, vogels, paddenstoelen en mossen. Hopelijk komen we ook langs de runderen. Mijn collega gids en ik vertellen wat over de geschiedenis van het gebied, over de Schotse Hooglanders en de verschillende planten en bloemen. Vaak zijn er in de groep ook mensen die kennis kunnen delen. Iedere wandeling is anders.

4. Wat vindt u het leukste aan het begeleiden van de wandelingen?

Ik vind het leuk om mensen te laten zien en ervaren wat een mooi gebied we hebben midden in de Randstad. Hen te verrassen met paadjes en stukjes polder die ze nog niet kennen.

5. Wat is volgens u het mooiste of leukste plekje in de Broekpolder en waarom?

Dat plekje ligt verscholen en is niet direct bereikbaar met een officieel pad. Het is de waterplas verscholen tussen de bossen (in de buurt van de vroegere uitkijktoren).
Als je daar staat ben je omgeven door groen en natuur. ’s Winters is het er vaak te drassig om te lopen, na een droge zomer kun je er heerlijk struinen en ruikt het er naar de watermunt die er dan weelderig groeit.

6. Heeft u nog wandeltips of een favoriete route voor nieuwe bezoekers?

Ga lekker van de paden af en houdt daarbij altijd rekening met de bewoners van de polder: de Hooglanders, maar ook de vogels, kikkers en padden, insecten en vlinders etc. Het is hun leefgebied, wij zijn er op bezoek. Houdt echt afstand tot de Hooglanders zodat ze niet te veel wennen aan onze aanwezigheid. Keer om of neem een andere route als je de Hooglanders op je pad treft!

Meelopen met de herfstwandeling? 

Je kunt je aanmelden via broekpoldergidsen@federatiebroekpolder.nl. De kosten zijn 4 euro per persoon. Op vertoon van een vrijwilligerspas betaal je 2 euro.
De gidsen adviseren je een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan te doen. Ook de hond is van harte welkom, mits aangelijnd.

Om de kwaliteit van de wandelingen te waarborgen, heeft de groep per gids een maximale omvang. Als je je niet aanmeldt kan het zijn dat je niet mee kunt.