Menu

Scouting presenteert nieuwe clubhuizen

Scouting Vlaardingen presenteerde onlangs de plannen voor de nieuwe clubhuizen die langs de Vlaardinger Vaart moeten worden gebouwd. Op deze voorlichtingsbijeenkomst kwamen o.a. vertegenwoordigers van verenigingen uit de Broekpolder en bewoners van de ‘overzijde’, de appartementengebouwen Hoylede 1 & 2 af.

Het terrein langs de vaart waarop de clubhuizen worden gebouwd, beslaat een oppervlakte van meer dan 10.000 m2. Hierop komen vier gebouwen die ieder tussen 350 – 650 m2 bruto vloeroppervlakte hebben. Naast de gebouwen voor de diverse groepen scouts, inclusief de waterscouts van de prinses Irene-groep, komt er ook een scoutshop, een regionaal uitleencentrum voor scoutingartikelen en een multifunctionele ruimte. Verder komen op eigen terrein een 40-tal parkeerplaatsen, die grotendeels ook voor openbaar gebruik beschikbaar zijn.

De architect kreeg een aantal flinke uitdagingen te verwerken. Gemeenten en Federatie Broekpolder hadden een aantal eisen geformuleerd. Zo moeten de gebouwen passen in de omgeving, met behoud van de kwaliteiten, zoals groen en zichtlijnen. Een tegenvaller daarbij is dat de bomen op het terrein allemaal gekapt moeten worden. Het gebruik van het gebied door scouts vraagt om andere veiligheidsnormen dan een stukje bos en aan die normen voldoen de bestaande bomen niet. Maar de ontwerper heeft van dit nadeel een voordeel weten te maken door met name aan de westkant (Holywijk) een aantal boompartijen te voorzien, die, als de bomen wat groter worden, een groot deel van de gebouwen aan het zicht onttrekken.

Met name de bewoners van Hoylede zijn verontrust over de plannen. Ze wonen nog maar kort aan de Vaart met het unieke uitzicht op de Broekpolder. Daar dreigt nu een flink stuk van te verdwijnen. Maar de getoonde plannen geven hoop op een prima oplossing.