Werk aan boomstamboot begonnen

Het hakken en disselen van de eiken stam is op 22 augustus begonnen. Leo Wolterbeek en Diederik Pomstra werken namens de Universiteit Leiden samen met onze vrijwilligers aan de reconstructie van de in 2005 in de Vergulde Hand West opgegraven ijzertijdkano.
De eerste ervaringen met het gesmede ijzertijdgereedschap zijn positief. Hoewel de bijlen en dissels klein zijn, werken deze uitstekend en zijn de bouwmeesters optimistisch gestemd. De verwachting is dat er 20-30 dagen gewerkt zal worden verspreid over de komende maanden. Meestal wordt op dins- en woensdagen gewerkt en op zondagen kunnen ook de vrijwilligers meewerken.

Varen als toen
Het doel van het project is kinderen (en belangstellende volwassen) te laten ervaren hoe het is om je in een prehistorisch vaartuig voort te bewegen. Het project dient ook een ander doel. De werkzaamheden worden gedocumenteerd zodat na afloop bijvoorbeeld bepaald kan worden hoeveel
tijd er in het verleden met de bouw gemoeid was, hoe het gereedschap functioneert en welke bewerkingssporen er optreden en welke werkwijze het meest efficiƫnt is. Een proef op de eerste dag met een boomstam-hevel om de 6 ton zware eiken stam te draaien werkte bijvoorbeeld uitstekend! het publiek is tijdens de werkzaamheden welkom om te komen kijken. Raadpleeg de Facebookpagina! https://www.facebook.com/search/top/?q=educatief%20archeologisch%20erf%2...

Kijk voor een filmpje van het AD hier: http://www.ad.nl/rotterdam/vlaardingse-boomstamkano-belangrijk-voor-de-w...

Vanaf 22 augustus kunt u de werkzaamheden aan de boomstam komen bekijken. Het EAE is open op zondagmiddag van 12.00 - 15.00 uur en als er aan de kano gewerkt wordt.