Saneren van de Broekpolder gaat van start

Eind februari wordt het onrustig in een deel van de polder. Een aantal spuitvakken moet volgens het Raamsaneringsplan tussen nu en 20 jaar gesaneerd worden en het eerste vak is nu aan de beurt. In overleg met de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Vlaardingen is gekozen voor het deel waar de uitbreiding van het Educatief Archeologisch Erf gerealiseerd wordt. De ophoging, die als afdeklaag van het vervuilde havenslib dient, kan dan meteen volgens het erf-ontwerp worden vormgegeven. Twee vliegen in een klap.

Zieke essen als basis voor historische huizen in Broekpolder

Op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder van Vlaardingen worden het komende jaar twee historische huizen nagebouwd: het Rottahuis en een boerderij uit Spijkenisse, beide uit de 11e eeuw. De nieuwe huizen zijn een uitbreiding van het huidige Educatief Archeologisch Erf, waar nu al het Vlaardingencultuurhuis staat. Een deel van het hout dat gebruikt gaat worden voor de bouw van de huizen is afkomstig uit de Broekpolder: Hollands hout uit een van de bospercelen van Staatsbosbeheer met zieke essen.

IJzertijdkano te water gelaten

Op vrijdag 16 februari is de replica van de ijzertijdkano te water gelaten en heeft haar maidentrip gemaakt. Leerlingen van de KBS Hoeksteen hadden de eer en het genoegen de eerste passagiers te zijn. Voor de veiligheid droegen zij zwemvesten, maar het enige wat nat werd waren de bipsen.

Het evenement trok grote belangstelling. Het Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan en ook Rijnmond TV maakte er een item van. U kunt de uitzendingen terugzien op:

Storm in de Broekpolder

Vorige week raasde er een fikse westerstorm over het land, dat zal niemand ontgaan zijn. Er werden hier in de buurt windstoten gemeten van wel 116 kilometer per uur. De storm heeft overal haar sporen achtergelaten, ook in de natuur.

IJzertijdkano krijgt onderdak

Hoewel de gereconstrueerde boomstamkano tegen een stootje kan, heeft deze met het oog op langdurig behoud en gebruik enige bescherming tegen weer en wind nodig. Op het EAE wordt daarom gewerkt aan een ‘boothuis’. Van essenstammen die Staatsbosbeheer ter beschikking heeft gesteld, wordt een twaalf meter lang afdak gebouwd. De naam ‘huis’ mag het eigenlijk niet hebben, want het is niets meer dan een luifel waaronder de kano droog kan staan. Met rollerbanen kan de kano eenvoudig in- en uitgerold worden.

Ook met de rolstoel naar het Klauterwoud

Op korte termijn start de gemeente Vlaardingen met de aanleg en verbetering van de paden in het Klauterwoud in de Broekpolder. Dit natuurlijke speelgebied wordt daardoor beter toegankelijk voor kinderen (en volwassenen) die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Hierdoor kunnen alle kinderen, met of zonder beperking, samen spelen.

Ontwikkelingen in het bestuur van de Federatie

De Federatie Broekpolder zet zich samen met de gemeente Vlaardingen in voor een nieuwe vorm van samenwerking tussen alle organisaties en verenigingen die actief zijn in het gebied. Het idee is om samen te werken in een coöperatieve vereniging, bijvoorbeeld om afspraken te maken over het onderhoud in de polder en over de programmering van activiteiten. Het is de verwachting dat de coöperatieve vereniging binnenkort formeel van start gaat: dat nieuws zullen wij zeker melden als het zover is.