Menu

21 april – Lezing archeologie 850 – 1050

In Museum Vlaardingen organiseert de Federatie Broekpolder, in samenwerking met de AWN-werkgroep Helinium en het museum, een lezing over de regionale archeologie rond 850-1050. Daarbij wordt ingezoomd op de bouw van de twee middeleeuwse huizen in de Broekpolder. De lezing begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, maar vertoon van uw Museumjaarkaart of Rotterdampas wordt op prijs gesteld.

Als onderdeel van het Educatief Archeologisch Erf, dat in de Broekpolder wordt gerealiseerd, worden komend jaar twee reconstructies van middeleeuwse huizen gebouwd. Het eerste is het Rotta-huis, zoals is opgegraven in het centrum van Rotterdam, op de plek waar nu de Markthal staat. Deze pre-stedelijke woning vormt onderdeel van de nederzetting Rotta, de oorsprong van het latere Rotterdam. De werkzaamheden starten in de maand mei en tijdens de festiviteiten t.g.v. de herdenking van de Slag bij Vlaardingen, zal dit huis te bezichtigen zijn. Het Rotta-huis komt uit die periode.

Daarna krijgt de Spijkenisse-boerderij vorm. In Spijkenisse is een goed voorbeeld ontdekt van boerenbedrijven uit de middeleeuwen. Deze wordt zo getrouw mogelijk nagebouwd.

Beide reconstructies worden gebouwd onder leiding van de Universiteit van Leiden.

In de toekomst worden meer woningen uit andere tijdperken gemaakt. Daarmee wordt het leven in deze regio op een educatieve wijze in beeld gebracht.